• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEĆE SE PONOVITI? Galerija Progres možda neće proći kao Grafički kolektiv

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda zatražio je od kompanije Progres da, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, da ponudu za prodaju kako bi ostvarili pravo preče kupovine Palate Progres, u kojoj je i Galerija Progres.

 Prodaja Palate Progres – Zavod za spomenike pravo preče kupovine Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Zavod je podsetio da je to zdanje na uglu Zmaj Jovine i Knez Mihailove utvrđeno za kulturno dobro - spomenik kulture, odlukom Vlade Srbije, kao i da su katastarske parcele na kojima se ono nalazi deo prostorno kulturno-istorijske celine od izuzetnog značaja, saopštila je Gradska uprava.

Možda će vas zanimati

 "U skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, pravo preče kupovine ima nadležna ustanova zaštite, što su u ovom slučaju Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. U skladu sa navedenim, uputili smo poziv kompaniji Progres da ponudu za ostvarivanje prava preče kupovine uputi teritorijalno nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda", rekla je direktorka zavoda Olivera Vučković.

Ovaj dopis Zavoda za svaku je pohvalu i izgleda da postoji šansa da se ne ponovi skandalozan slučaj kulturne nebrige zbgo kojih je Beogradu umesto kultne Galerije Grafičkog kolektiva dobio - poslatičarnicu.

Poslednjeg dana januara zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će Grad Beograd zatražiti od Vlade Srbije da se odmah obustavi proces prodaje Galerije Progres.

Dva dana ranije nekadašnji gigant oglasio je prodaju osam pojedinačnih celina u okviru poslovne zgrade Palata Progres u Zmaj Jovinoj ulici u Beogradu.

Na prodaju je ponuđen podzemni deo - "Biznis klub" koji ima površinu od oko 522 kvadrata po početnoj ceni od 1.573.709 evra, "Galerija" površine 752 kvadrata po ceni od oko 5,3 miliona evra kao i poslovne prostorije na prvom, trećem, četvrtom, petom, šestom i sedmom spratu čija je ukupna površina oko 4.120 kvadrata.

Kada se saberu početne cene svih poslovnih prostorija koje su stavljene pojedinačno na prodaju, ukupna početna cena je oko 14,2 miliona evra.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image