• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA PROBU: Država šalje jedno javno preduzeće na Beogradsku berzu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali je danas rekao da je saglasan da jedno od javnih preduzeća uskoro izađe na Beogradsku berzu. Srija emitovala prve dugoročne hartije od vrednosti u dinarima

"Treba da vidimo koje će to javno preduzeće biti, ali u ovom trenutku možemo o tome da razgovaramo", naveo je Mali na okruglom posvećenom razvoju tržišta kapitala u Srbiji.

Minstar mali nije dalje precizirao ali najlogičnije bi bilo da to bude EPS, koji je uvelko zakoračio u korporativizaciju koja doduše nikako da se okonča. Beogradska berza već decenijama pokušava da nagovori državu da uzme učešće na tržištu kapitala, zasad bez velikog odjeka ali ima najava da će to da se promeni.

Ministar Mali je, naime, danas istakao da će se doneti sistemski zakoni, usmereni ka poboljšanju tržišta kapitala, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Samo tržište kapitala treba da nam da mogućnost da kompanije, možda čak i država imaju i veći broj izvora finansiranja, više mogućnosti, da nam kamatna stopa ili prinos bude što manji, da što manje plaćamo, a da uzimamo na što duži period. Кako ćemo to da uradimo, kako ćemo biti još bolji, to zavisi od svih nas, volja postoji", rekao je Mali.

Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.

Možda će vas zanimati

"Na našu ponudu od sedam milijardi dinara prijavljena tražnja je 73,5 milijardi dinara. Dakle, 10 puta više", rekao je Mali.

Podsetio je da je pre 10 dana emitovana i 20-godišnja obveznica u evrima u vrednosti 150 miliona evra, a da je tražnja takođe bila više nego dobra.

"Ovo vam dovoljno govori koliko se poverenje vratilo u naše finansijsko tržište, u naše finansije i ekonomsku politiku koju sprovodimo", rekao je Mali i ocenio da nam finansije u poslednjih 10 godina nikad nisu bile bolje.

Naglasio je značaj razvoja tržišta kapitala u Srbiji i napominjući bez stabilnog i razvijenog tržišta kapitala naša ekonomija ne može da raste po stopi od pet ili šest odsto.

PROFESIONALNOST I TRANSPARENTNOST

Na Beogradskoj berzi se trenutno nalaze tri "državne" firme ali one nisu javna preduzeća: Komercijalna banka (koja se prodaje), Aerodrom Nikola Tesla (koji je u dugoročnom zakupu) i NIS (gde je SRbija manjinski vlasnik). Da bi neko javno preduzeće itašlo na berzu ono bi moralo da se transformiše u kompaniju sa profesionalnom upravom i potpuno transparentnim poslovanjem za sve potencijalne ulagače.

"Hoćemo rast od šest i sedam odsto", rekao je Mali i poručio da postizanju tog cilja, pored već odličnih rezultata u oblasti ekonomije, dodatni podstrek može da pruži razvoj tržišta kapitala.

Za tržište kapitala je rekao da ide uzlaznom putanjom, da je kreditni rejting Srbije napredovao u poslednje dve i po godine, i da nastojimo da dobijemo investicioni rejting do kraja godine.

Očekuje do oktobra i ugovor sa Juroklir bankom, za koji kaže da je još jedan ogroman podsticaj daljoj promociji Srbije i naših hartija od vrednosti.

Kičmu daljeg razvoja vidi u javnim investicijama, i to kroz projekat "Srbija 2025" za koji je Vlada Srbije spremna da obezbedi 14 milijardi evra kako bi se domaća ekonomija dodatno "pogurala" napred.

Najavio je da će država da nastavi sa poreskim rasterećem privrede i poručio da se sva ušteđena sredstva vraćaju u investicije a deo i na povećanje plata i penzija.

Pozvao je učesnike okruglog stola, među kojima su bili predstavnici NBS, Beogradske berze i organizacija iz sektora tržišta kapitala, da se posvete poslu kako bi se za nekoliko meseci izašlo sa jasno definisanom strategijom i akcionim planom za razvoj tržišta kapitala.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image