• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praznik Beogradske berze: Nije dobro, nadamo se boljem

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Beogradska berza obeležila je zavidan jubilej - 125 godina postojanja. Srbiji potrebno finansijsko tržište mimo bankarskog, samo da političari pristanu na transparentnost tokova novca.

Beogradska berza obeležila je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu 125 godina postojanja, a direktor Berze Siniša Krneta kaže da njeni rezultati, posebno u poslednjoj deceniji, nisu sjajni, ali da je 2019. zapravo i najbolja godina u ovoj deceniji.

"Nismo zadovoljni, jer verujemo da ova zemlja i njena ekonomija, zaslužuje mnogo bolje. Nije stvar u samoj berzi. Berza je alat, mehanizam koje društvo može, ali ne mora da koristi. Trudimo se da sve mehanizme koje berza nudi učinimo dostupnijim i bližim i građanima i privredi i državi. I Srbija i Beogradska berza mogu mnogo više", poručio je sinoć Krneta.

Možda će vas zanimati

Naveo je da, nažalost, Beogradska berza nije tamo gde je mogla da bude i gde je trebalo da bude za ovih 125 godina.

"I današnje generacije pokušavaju da tržište kapitala, taj segment finansijskog tržišta zapravo postave na mapu srpskog finansijskog i ekonomskog sistema kako bi berza doprinosila boljitku u smislu bogatstva i društva i pojedanaca. Daleko smo od toga. Mnogo posla je pred nama da bi dosegli do tih tačaka, ali vredi se potruditi", rekao je Krneta.

Kako je naveo, Beogradska berza nastoji da kreira ambijent u kojem će i startap kompanije i mlade firme moći da pristupe eksternim finansijama i finansiraju svoj rast i razvoj.

"Ima im mesta na finansijskom tržištu. Berze su skupe igračke za starapove, ali to ne znači da nema mesta u finansijskom miljeu da se kreira novi izvor finansija startapovima", kaže Krneta.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić rekla je da Srbija odavno prepoznaje značaj postojanja berze.

"Berza nije samo mesto susreta ponude i tražnje za kapitalom, već mesto na kome se vrši nepristrasna procena uspešnosti kompanija, pokazatelj privrednih ciklusa i prvi je vesnik promena u ekonomiji. Uz pomoć berze kapital se usmerava na najuspešnije projekte i time se doprinosi ukupnom rastu", rekla je Stanićeva.

Kako je navela, NBS je ove godine obeležila 135 godina postojanja tokom kojih je prošla kroz razna iskušenja.

Naglasila je da je poslednjih sedam godina obezbeđena monetarna i finansijska stabilnost, a time, dodala je, i osnovni uslov za zamah privredne aktivnosti i razvoj finansijskih tržišta.

Beogradska berza u 2019. obeležava 125 godina postojanja i 30 godina od obnavljanja rada, a njen prvi direktor, Branislav Ćosić, rekao je da je Beogradska berza obnovila rad 1989. godine posle pada Berlinskog zida.

Kaže da se sa te funkcije povukao 1994. godine, jer tadašnji političari, kao i sadašnji, kako je naveo, nisu bili zainteresovani za postojanje berze.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenko

I sve berze u Evropi juče bile zelene sem beogradske i berze u Moldaviji... Zlatno doba tutnji punom parom!

special image