• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od marta SUBVENCIJE za kupovinu električnih i hibridnih automobila

Izvor mondo.rs

Ovo je jedna od mera Vlade Srbije koja se donosi kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

 Električni automobili subvencije za kupovinu električnih automobila Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Na sastanku Radne grupe za zaštitu vazduha u Srbiji, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić, najavljeno je da će Vlada Srbije do kraja februara obezbediti uslove za subvencionisanu kupovinu električkih i hibridnih putničkih vozila.

Nije precizirano koliko će iznositi te subvencije, ali se očekuje da to bude objavljeno kada Vlada Srbije i donese konačnu odluku o subvencijama.

Na autoputevima se planira se ugradnja, po svetskim standardima, dodatna tri punjača za električna vozila i širenje elektronske naplate putarine s obzirom na to da je analizom ustanovljeno da dve trećine stranaca i sve veći broj građana Srbije koriste upravo takav način plaćanja putarine, što značajno smanjuje vreme zadržavanja na naplatnim rampama. Cene polovnih elektro automobila možete da pogledate OVDE.

RANIJA IZJAVA MINISTRA EKOLOGIJE GORANA TRIVANA O ELEKTRIČNIM AUTOMOBILIMA I SUBVENCIJAMA

Na sastanku je rečeno da je u planu i da Beograd za sedam godina u gradskom prevozu više nema nijedan autobus na dizel gorivo, jer bi u tom periodu trebalo da svi budu zamenjeni električnim ili autobusima sa hibridnim motorima, saopšeno je iz Vlade.

To neće biti jedine mere za poboljšanje kvaliteta vazduha u prestonici Srbije, pošto se planira izgradnja još jednog zvučnog zida sa mahovinom, pored postojeća dva, i to na potezu od Studentskog grada ka Centru Sava, razmatra se umanjenje poreza na imovinu za građane koji žive u energetski efikasnim zgradama i umanjenje doprinosa onima koji planiraju da grade takvu vrstu zgrada.

Na sastanku je rečeno i da se očekuje da Beograd bude lider ostalim gradovima Srbije na tom polju.

U planu je i raspisivanje tendera za uspostavljanje prevoza rekama, tendera za nabavku 520 autobusa na gas u narednih pet godina, da se na 190 hektara gradske površine zasadi milion stabala, a u okviru projekta Pametni gradovi na više od 300 raskrsnica u Beogradu ugradi adaptivni svetlosni sistem, koji sam reguliše dužinu zelenog svetla u zavisnosti od gustine saobraćaja.

Prva takva raskrnica, od ukupno 98 koliko se planira u ovoj godini, trebalo bi da bude na potezu Ulice Dimitrija Tucovića. Kada je reč o individualnim ložištima, kotlarnicama i toplanama na mazut i ugalj, koje domaćinstva i gradovi u zemlji koriste za grejanje, premijerka Brnabić je rekla da bi bila izuzetno zadovoljna ukoliko ih do 2025. godine više ne bi bilo, jer bi to značilo da su i građani i privreda prešli na druge vrste goriva, koja su ekološki prihvatljivija, navedeno je u saopštenju.

MONDO TV O ELEKTRIČNIM AUTOMOBILIMA

MONDO na BG Car Show i Motopassion: epizoda 3
Izvor: YouTube/MONDO portal

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Narod ima pare da kupuje ta vozila? Možda za 20 god

NN lice

Niko ne spominje da je brat od naše premijerke - Igor Brnabić, uložio ogromne pare u vetroparkove za proizvodnju električne energije, koja će značajno poskupeti u narednih par godina zbog globalnog plana elektrifikacije auto industrije...

Vladimir

Hvala presvetom efendiji

special image