• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOVOLJNO da pristojno jedu u Crnoj Gori imaju samo u Tivtu a u Srbiji...

Izvor mondo.rs

Najveće prosečne plate i penzije u Crnoj Gori imaju građani Tivta a ta primanja su, pokazuju podaci Monstata i Fonda PIO, dovoljna da pokriju – minimalnu potrošačku korpu. U Srbiji za "minimalac" imaju i oni ispod proseka, ali do normalne potrošaćke korpe se ne dobacuje

U Crnoj Gori su najmanja primanja u opštini Petnjica, na severu zemlje koja se pre šest godina odvojila od Berana, ali ni u najplatežnijem Tivtu ne može se reći da se živi dobro, pokazuju posljednji podaci Monstata i Fonda penzijsko-invlidskog osiguranja (PIO) za decembar prošle godine.

Prosečna decembarska plata u Tivtu, gde se živi od turizma, građevinarstva i lokalnog aerodroma, plata je u decembru bila bila je 693€. To je za 33% (173€) više od državnog proseka, piše Bankar.me.

Možda će vas zanimati

Za četiri godine prosečna plata je tamo povećana je za 100€ ali i pored toga Tivat je jedina opština koja je uspela da u njoj prosečna plata bude veća od minimalne potrošačke korpe od 647€.

Najniža prosečna zarada je u Petnjici, i ona je u decembru iznosila 420€, što je za 100€ manja od državnog proseka.

Poređenja radi, u Srbiji je najveća prosečna plata u Beogradu – 593€ (69.713 dinara u novembru), dok je republika bila niža – 479€. U Srbiji niti u najbogatijem Beogradu s prosečenom platom se ne može pokriti prosečna potrošačka korpa od 607€ u novembru.

Za pokriće prosečne potrošačke korpe potrebno je 1,27 prosečnih zarada u Republici.

Srećom, u Srbiji postoji i kategorija koja se zove minimalna potrošačka korpa, za čiju popunu je bilo potrebno dve trećine prosečne zarade.

Minimalna korpa se u Srbiji odnosi se na potrošnju domaćinstva prva tri decila a u Crnoj Gori za drugi, treći i četvrti (svi nivoi plata plate se podele u deset kategorija stanovništa).

Ona bi trebalo da "obezbeđuje održavanje života i radnog kapaciteta članova domaćinstva, imajući u vidu optimalni biohemijski sastav hrane (ugljeni hidrati, belančevine, masti i kalorije)".

Ukupnu vrednost minimalne potrošačke korpe čini zbir izdataka za hranu i ostalih proizvoda i usluga koji čine ličnu potrošnju domaćinstva.

Prosečna korpa u Srbiji se odnosi se na potrošnju proizvoda i usluga lične potrošnje prosečnog domaćinstva, odnosno 60% domaćinstava pozicioniranih od trećeg do osmog decila ukupne potrošnje, objašenjeno je u metodologiji Ministarstva trgovine.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korto

Umanjena i još malo manja... Biće za hleba i masti, i kupanje zimi dva puta mesečno...

DRZAC KVAKE VRATA SVLACIONICE

Ahaha koja statistika

special image