• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na kupljeno mleko i gazirana pića ćemo plaćati i kauciju?

Izvor mondo.rs

Za "ekološki svestan" odlazak u prodavnicu uskoro možda neće biti dovoljno samo da ponesete ceger, već i da iz kuće ponesete kesu punu flaša i konzervi.

  Uvodi se kaucija za plastične, metalne i staklene flaše? Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Prema nekim predlozima za izmenu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, o kojima se još raspravlja, građani će morati da čuvaju plastičnu, staklenu i metalnu ambalažu kako bi mogli da povrate novac koji im je uzet kao kaucija.

Ambalaža za koju će se plaćati depozit će biti posebno obeležena, a obaveza proizvođača ili uvoznika je da odluči koliko će to da košta. Zasad se ne zna kako če taćno sistem funkcionisati, ali pretpostavaka je da će "kaucija" već biti uračunata u cenu proizvoda a da će vraćanjem plastične ili stalene boce i limenke kupac smao povratiti deo plačenog za sam proizvod.

PROČITAJTE I OVO

Filip Abramović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine za TV Prva je rekao da je ova ideja došla kao odgovor na prioritet da se smanji odbacivanje otpada, gomilanje na deponijama, neiskorišćavanje reciklabilnog otpada i zagađenje životne sredine.

Abramović kaže da je cilj Ministarstva da utiče na to da ova promena najmanje utiče na cenu proizvoda i da ovaj sistem bude shvaćen kao pozitivna stvar za zaštitu životne sredine.

Srbija bi, ukoliko se predlog usvoji, ušla među neke evropske zemlje, poput Nemačke, Austrije i Švajcarske, koje su se već navikle na čuvanje i vraćanje ambalaže. Tamo se ta povratak plastine flaše i limenke dobija 0,25€, neke staklene flaše su od 0,08€ do 0,15€.

Iako na prvi pogled veoma efikasan način za ekološko osvećivanje građana, ovakva ideja nosi sa sobom i neke logističke probleme. U javnosti zasad niko nije obrazložio gde će prodavnice, od najmanjih do najvećih, čuvati prikupljenu ambalažu do trenutka odvoženja na reciklažu. Kod nekih super i hipermarketa to nije problem, jer je evidentan višak prostora, ali kod manjih prodavnica bi već samo dnevno vraćanje ambalaže za mleko, jogurt, kisele vode i gazirana pića, mogao da napravi ogroman problem sa skladištenjem.

Kada se prostor i obezbedi, tu je onda i pitanje primanje ambalaže nazad i neno sortiranja, jer bi neko od zaposlenih u trgovini morao da se bavi poslom koji po definiciji pripada komunalnim preduzećima.

Aparati za ambalažni otpad koštaju od 15.000 do 100.000 evra pa za pokrivanje lokacija širom Srbije su potrebni milioni evra. U Nacrtu piše da za sprovođenje zakona nisu potrebna sredstva iz budžeta, pa je jasno da, što se troškova tiče, i pored zalaganja da akcija s kauciranjem "najmanje utiče na cenu proizvoda", cenu logistike će svakako platiti kupci.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Котур

У Немачкој на аутомату лименка пива кошта 27 евро центи. Када вратите лименку, врати вам се 20 и испада да пиво кошта 7 евро центи. Овде просечном Србенди ништа не може да замени онај осећај када из колица сурдукне гомилу пластике у оближњи поток. Зато су нам долине река окићене кесама а шуме затрпане пластиком. Молим Бога да што пре озелени да не гледам бруку. Нама помаже само тотална забрана пластике (стаклена амбалажа као некада), чишћење речних корита и шума у склопу мера друштвено корисног рада и драконске казне (100.000+) за бацање смећа ван контејнера.

Vladimir

HVALA PRESVETOM EFENDIJI

Kriticar

Ministre ajde odje..te vise sa glupostima! Ako hocete recikliranje obezbedite kontejnere za staklo, za metal, za plastiku itd. pa cete da vidite kako lepo funkcionise. I ovako je uredjeno u Nemackoj i Svajcarskoj a ne da vracas ambalazu u prodavnicu, kako vas nije sramota da stalno lazete da bi sebi napunili dzepove tako sto cete sa nekom firmom da napravite privatan dil o "recikliranju" i odlaganju! Treba vas sve....

special image