• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rast industrije solidan, ali...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u januaru 2020. godine za 6,3 odsto u odnosu isti mesec godinu ranije, objavio je Republički zavod za statistiku. Dobro zvuči, dok se ne pogleda prošli januar.

U odnosu na prosek u 2019. godini, januarska industrijska proizvodnja je bila manja za 6,5 procenata, ali još je lošija činjenica da je industrijska proizvodnja u januaru2019. godine bila manja je za 5,5% u odnosu na januar prethodne godine, a u odnosu na protek 2018. manja za 12,2%.

Ono što ohrabruje je trend, i on je uzlazni.

Možda će vas zanimati

U januaru 2020 na godišnjem nivou rast je zabeležen u sektoru rudarstva za 12,2 procenta, perađivačke industrija za 7,2, i snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 0,7 posto.

Prema podacima zvaničnje statistike, prošlog meseca je najviše je porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla, za 22 odsto međugodišnje, zatim proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 11,9 procenata, i kapitalnih proizvoda za 10,9 odsto.

Januarska proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju je bila veća za 5,1 posto a energije za 0,3 procenta na godišnjem nivou.

Industrijska proizvodnja u Srbiji
Izvor: Ilustracija/Republički zavod za statistiku

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje imali su: proizvodnja prehrambenih proizvoda, zatim proizvoda od nemetalnih minerala, električne opreme, eksploatacija ruda metala, kao i proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina.

U odnosu na decembar, industrijska proizvodnja u januaru je prema desezoniranim podacima ostvarila rast od 2,4 odsto, pri čemu je prerađivačka porasla za 3,1 procenat.

Prema desezoniranim pokazateljima, srpska industrija je u januaru, u odnosu na prosek 2019. godine, zabeležila rast od 4,2 posto, a prerađivačka od 5,8 odsto.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

BDP

Porasla industrijska proivodnja sapuna. Šta je poraslo, kad FIAT do juče nije radio. Jedino ako tu ne računaju gradjevinarstvo i pranje para kroz gradnju nepokretnosti, zgrada i tržnih centara i hotela.

special image