• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEDOVOLJNO:Tržište osiguranja poraslo više od BDP-a

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Tržište osiguranja u Srbiji ostvarilo je, prema preliminarnim rezultatima, ukupnu premiju od 107 milijardi dinara u 2019 (90 miliona evra), što je rast od 7,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Predsednik Izvršnog odbora Viner štadiše osiguranja (Wiener Stadtische), Zoran Blagojević, rekao je na Kopaonik biznis forumu da je takav rast veći od rasta srpskog BDP-a (4,2 odsto u 2019.) ali da je to i dalje nedovoljan rast s obzirom na stepen (ne)razvijenosti domaćeg tržišta.

"Moramo ostvarivati više stope rasta da bi u dogledno vreme došli na nivo regiona, što je naš prvenstvni cilj. Naša kompanija je zabeležila rast od 8,5 odsto gledajući premiju osiguranja i zadovoljni smo što smo ostvarili veći rast od tržišta osiguranja za jedan procentni poen", navodi Blagojević.

Možda će vas zanimati

Upitan koji vidovi osiguranja dominiraju u Srbiji i zbog čega, Blagojević kaže da je kod nas, nažalost, još uvek nerazvijeno tržište osiguranja, pa je samim tim dominantna vrsta osiguranja obavezno osiguranje od odgovornosti za pričinjenu štetu trećim licima upotrebom motornih vozila.

Prema njegovim rečima, do 107 milijardi dinara ukupne premije, što je preliminaran podatak za prošlu godinu, više od 30 milijardi je zabeleženo upravo iz te vrste osiguranja, što je preko 30 odsto ukupnog tržišta, dok je segment neživotnih osiguranja ima više od 40 odsto udela.

Za razliku od obaveznih osiguranja, dobrovoljne vrste osiguranja u dobroj meri odslikavaju i svest jednog društva o potrebi i pravom mestu osiguranja i mi tu imamo veliki prostor za rast, naglasio je on.

U Srbiji, naglašava, još nije zaživela svest o pravom mestu osiguranja u svakodnevnom životu.

"Mi živimo u dobu kada moramo preuzeti odgovornost za sopstvenu imovinu odnosno za sebe i svoje najbliže i prema tome moramo razmišljati o osiguranju", poručio je on.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image