• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nikada snažniji nismo bili, monetarna i finansijska stabilnost neupitni"

Izvor mondo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će zbog situacije sa korona virusom država tražiti od komercijalnih banaka razumevanje u naplati kredita i zatražiti moratorijum, odnosno odlaganje naplate kredita na tri meseca.

Srbija ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi i 30,5 tona zlata, "nikada snažniji nismo bili" i naša monetarna i finansijska stabilnost su "neupitni", rekao je Vućić posle sastanak Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica bolesti koju izaziva COVID-19 po privredu.

On je na konferenciji za novinare rekao da će, ako se pojavi nedostatak likvidnih sredstava, država davati kredite iz Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan posto, a naveo je da će biti i drugih mera koje se tiču banaka.

Možda će vas zanimati

Država, kaže, ima 13, 5 milijardi evra deviznih rezervi, pet milijardi više nego što smo imali pre nekoliko godina.
"Dakle, nikada snažniji nismo bili", istakao je Vučić.

"Mi smo spremni da štitimo kurs, da štitimo punu stabilnost u nemogućim uslovima. Imamo 30,5 tona zlata. Ono što je važno, 9 tona zlata držimo u Bernu u Švajcarkoj da bismo u svakom trenutku to mogli da naplatimo, da bismo u svakom trenutku mogli da imamo efektivni novac", rekao je Vučić.

Poručio je građanima da ne treba da budu uplašeni i da su naša monetarna i naša fiskalna stabilnost neupitni.
"Ako sam zbog nečega u svoj ovoj nesreći srećan, to je što smo napravili sistem u prethodnih pet godina koji je desetrostruko jači i desetostruko bolji nego što je nekada bio", rekao je on i dodao da će u narednim danima guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanaka Tabaković izaći u javnost sa novim rešenjima.

"Tražićemo, ipak, od komerrcijanih banaka razumevanje za moratorijum na naplatu kredita na 90 dana, dakle tri meseca, koliko kriza od korone traje, ali biće tu i drugih mera vezano za banke", rekao je Vučić.

On je dodao i da će se posebno razgovarati sa onima koji su morali da prekinu rad zbog epidemije korona virusa ili su direktno pogođeni istim, poput udruženja hotelijare HORES, i pomoći im koliko je moguće tako što će deo plata država isplaćivati.

"Očekuje nas teško vreme. Mnogo teže nego što je bilo do danas. To mogu da govorim iz iskustva svih zemalja koje su pogođene epidemijom korone", rekao je Vučić.

U Predsedništvu Srbije danas je završen je sastanak "ekonomskog" Kriznog štaba kojim je predsedavao Vučić.

"Ekonomski" krizni štab, za otklanjanje posledica po privredu, pored predsednika, čine i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Sastanaku u Predsedništvu prisustvovali su guverner NBS Jorgovanka Tabaković, ministri trgovine Rasim Ljajić, saobraćaja, građevinartsva i infrastrukture Zorana Mihajlović, rada Zoran Djorđević, poljoprivrede Branislav Nedimović, privrede Goran Knežević, rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Ekonomski" krizni štab jedan je od dva koja je juče formirala Vlada Srbije. Drugim "zdravstvenim" štabom predsedava premijerka Ana Brnabić, a pored nje, čine ga i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić, kao i naši vruhunski lekari.

U Srbiji je jutros do osam sati registrovana ukupno 41 osoba zaražena korona virusom.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

HVALA PRESVETI EFENDIJA!

Ica

Dovoljno je da vidimo na ovoj slici ko stoji iza tebe i sve nam je jasno, nisi morao da trošiš reči

Pa

Ja vam verujem druze predsednice.A iako nismo bili bicemo 100%.Kada vidim ko nas vodi po gradovima i selima,naje.....mo 1000%.

special image