• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar stabilan, dovoljno deviznih rezervi: Duži rok za otplatu kredita

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Dinar će i dalje biti stabilan, promena ne samo da nema već Narodna banka Srbije gotovo da nije ni morala da interveniše, rekla je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Od početka godine NBS je prodala svega 215 miliona evra od čega je 90 prodala kada su građani burno reagovali tokom prva dva dana zbog pojave korona virusa.

Kada je početna reakcija prošla, i građani uvideli da nema potrebe za brigom jer je NBS spremna da održi sistem stabilnim, pritisak je prestao, rekla je ona za RTS.

Guvernerka je rekla da će reagovati tako da se očuva stabilnost valute ali i celog sistema i da raspolažemo sa dovoljnim deviznim rezervama i u zemlji i u inostranstvu.

Možda će vas zanimati

"Ima dovoljno u gotovini i u dinarima i u devizama, i za štediše i za tekuće potrebe. Takođe, ako bude potrebe sredstva mogu da se povuku i iz deviznih rezervi koje se nalaze u inostranstvu", rekla je Jorgovanka Tabaković.

Što se kredita tiče, ona kaže da nisu čekali da se građani boje već su snizili referentnu kamatnu stopu.

"Prva od mera je, na predlog predsednika Aleksandra Vučića, da na tri meseca zamrznemo dospele obaveze za sve. To važi i za privredu i za građane, i za fizička pravna lica i za preduzetnike", naglasila je guvernerka Tabaković.

Prema njenim rečima, banke će produžiti rok za otplatu kredita.

"Građani mogu a ne moraju da koriste ove mogućnosti a banke moraju da se tome prilagode. NBS je pripremio mehanizme u skladu sa potrebama bankarskog sistema", rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka je naglasila da je sada važno da sačuvamo i ljude i sistem jer će oni podizati privredu kada ova situacija prođe.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image