• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ako ostanem bez posla zbog korona virusa?

Izvor mondo.rs

MONDO vam pomaže da saznate sve što vas interesuje u vezi sa korona virusom i vanrednim stanjem u Srbiji.

 Šta ako ostanem bez posla zbog korona virusa? Izvor: BartekSzewczyk/iStockphoto

Otkaz je uvek neprijatna situacija, i psihološki i materijalno, a pogotovo u vreme vanrednog stanja i epidemije koja gotovo potpuno parališe ekonomski sistem.

Većina ljudi je, kako se ekonomski i socijalni sistem promenio u poslednjih dvadeset ili trideset godina, u svom radnom veku dala ili dobila otkaz. Savet iz njihovog iskustva je da se odmah po dobijanju otkaza potraži drugi posao, bez obzira da li je otkaz "opravdan" ili je poslodavac pri otkazivanju ugovora o radu prekršio neki propis.

Ukoliko smatrate da ste nepropisno otpušteni (ne govorimo ovde o pravdi već o pravu, tj. o zakonima), žalite se odmah Inspekciji rada pri Ministarstvu rada. Inspekcija svoj nadzor brzo rešava, i onda ćete znati koji vam je drugi korak.

Bez obzira na vanredno stanje, zaposleni koji smatraju da im je povređeno pravo iz radnog odnosa i po osnovu rada, mogu se obratiti Inspektoratu za rad, koje će u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima i ovlašćenjima preduzeti odgovarajuće mere, saopštilo je nedavno Ministarstvo rada.

Kontakt su:

- mejlovi: [email protected] ili [email protected]

- telefonski broj 0800 300 307 (besplatan poziv).

Po dobijanju rešenja inspekcije, kada bude jasno da li ćete biti vraćeni na posao (a tu "borba" svakako ne prestaje jer će poslodavac svakako tražiti i verovatno naći način da vas legalno otpusti), ili ćete otići uz optremninu, ili na sud… akp nemate odmah priliku za drugo radno mesto prijavite se kao nezaposleni u Nacionalnu službu za zapošljavanje, gde imate pravo na novčanu naknadu (od 23.272 dianra do 53.949, zavisno od godina staža).

Pravo na novčanu naknadu ima zaposleni na neodređeno vreme koji je proglašen tehnološkim viškom, zaposleni na određeno vreme, kao i lice koje po osnovu ugovora obavljalo privremene i povremene poslove, a koje je u periodu od najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci bilo u osiguranju.

Novčana naknada pripada od prvog dana od dana prestanka obaveznog osiguranja, ako se prijavi i podnese zahtev Nacionalnoj službi u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa ili prestanka osiguranja. Nezaposlenom koji podnese zahtev, po isteku roka od 30 dana, novčana naknada pripada od dana podnošenja zahteva.

Nacionalna služba za zapošljavanje za vreme trajanja vanrednog stanja prestala je da radi direktno sa strankama/na šalterima) ali je omogućila komunikaciju i elektronske prijave za sva lica od 23. marta 2020. godine.

Izvor: Screenshot/NZS

Detaljnije o tome možete pogledati na sledećem linku

http://www.nsz.gov.rs/live/info/saopstenja/obave_tenje_za_korisnike_usl…

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Nista...

special image