• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A KRENULO JE TAKO DOBRO: U februaru proizvodnja rasla skoro 8%, izvoz 10%

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u februaru za 7,6% u odnosu na isti mesec 2019. godine.

  Industrijska proizvodnja 7,6% veća u februaru Izvor: shironosov/iStockphoto

U odnosu na januar ove godine, februarska industrijska proizvodnja je, prema desezoniranim podacima, opala za 1,3%, pri čemu je prerađivačka zabeležila pad od 1,2%, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Tokom prva dva meseca tekuće godine, srpska industrija je ostvarila rast u odnosu na isti lanjski period od 7%.

Možda će vas zanimati

Prema statističkim pokazateljima, rudarstvo je u februaru ostvarilo rast od 15,6% na godišnjem nivou, prerađivačka industrija rast od 8,6%, a snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija rast od 1,1%.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju je povećana za 12,6% u poređenju sa februarom prošle godine, a rast je zabeležila i proizvodnja kapitalnih proizvoda za 11,7% međugodišnje, zatim netrajnih proizvoda za široku potrošnju (11,7%), intermedijarnih proizvoda, osim energije (8,8%), i energije (1,6%).

GRAĐANI KUPOVALI 15% VIŠE

Promet robe u trgovini na malo porastao je u februaru za 14,9% u tekućim cenama u odnosu na isti mesec 2019, a u stalnim cenama za 13,3%. U prva dva meseca 2020, promet robe u maloprodaji je bio veći u tekućim cenama za 14,2%, a u stalnim cenama za 12,1% na međugodišnjem nivou.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u februaru, u odnosu na isti mesec 2019, imali su proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, zatim metalnih proizvoda, osim mašina, prehrambenih proizvoda, kao i proizvodnja električne opreme i eksploatacija ruda metala.

Prema desezoniranim podacima, februarska industrijska proizvodnja je porasla u odnosu na prosek u 2019. godini za 2,6%, pri čemu je prerađivačka zabeležila stopu rasta od 4,4%.

IZVOZ SKOČIO 11,5%

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije iznosila je u prva dva meseca ove godine 6,7 milijardi , što je porast od10,8% na godišnjem nivou, pri čemu je izvoz povećan za 11,5%, a uvoz za 10,3%, objavila je zvanična statistika.

Izvezeno je robe u vrednosti 2,83 milijarde a uvezeno za 3,86 milijardi . Deficit iznosi 1,02 milijarde , i veći je za 7,2% nego u istom periodu 2019.

Kad je reč o spoljnotrgovinskom učinku, samo u februaru, Srbija je izvezla robu u vrednosti od 1,49 milijardi , za 10,4% više nego u istom mesecu lani, a uvezli za 2,04 milijarde, što je povećanje od 12,4% na godišnjem nivou.

Pokrivenost uvoza izvozom je porasla na 73,6% sa nivoa od od 72,8%, koliko je iznosila u prva dva meseca prošle godine.

Izraženo u dolarima, ukupna robna razmena sa svetom je u navedenom periodu iznosila 7,37 milijardi $ i veća je za 7,2% nego u periodu januar-februar prošle godine.

Izvoz je iznosio 3,12 milijardi $, i povećan je za 7,8% u odnosu na isti period godinu ranije, a uvoz je težio 4,24 milijarde $, što je porast od 6,7%.

A onda je se epidemija korona virusa iz Kine prelila na svet, a iz Evrope u Srbiju, pokidano su lanci snabdevanja, stala proizvodnja kada su potrošene zalihe sirovina, pa je došlo vanredno stanje sa zabranama kretanja, otpuštanja radnika…

Srećom, ne gubi se nada jer je spremljen i optimističan plan ekonomskih mera za pomoć privredi težak 5 milijardi evra.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Qq

Ja kao N1 bot nista ne verujem u ovo, pa meni govore da se raspadamo, a ovamo rast u svim oblastima.

special image