• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEZAŠTIĆENI RADNICI: Jura morala da obustavi veći deo proizvodnje

Izvor mondo.rs

Umesto oko 2.800 radnika, koliko radi u tri pogona južnokorejske fabrike Jura u Leskovcu, sutra će posle kratke pauze proizvodnja biti pokrenuta samo u jednom postrojenju sa oko 200 radnika.

Ta odluka doneta je nakon saznanja da je jedan radnik pozitivan na korona virus i posle upozorenja javnosti i vlasti da kompaniju mora da prekine rad, saopšteno je danas iz kabineta gradonačelnika Leskovca.

"Nakon odgovora Vlade Srbije na dopise upućene iz kabineta gradonačelnika Leskovca i razgovora rukovodstva kompanije sa gradonačelnikom i komandantom Gradskog štaba za vanredne situacije Goranom Cvetanovićem, odlučeno je da ovaj investitor sutra ne pokrene svoju proizvodnju sa svih 2.800 radnika", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će oko 200 radnika nastaviti sa proizvodnjom u trećem pogonu, takozvanoj "čistoj sobi", dok Jura 1 i Jura 2 proizvodnju obustavljaju do daljeg.

Radnici će biti na plaćenom odsustvu.

Prošle nedelje je svim zaposlenima u leskovačkoj Juri stiglo obaveštenje da se 6. aprila vrate na posao, zbog čega su radnici burno reagovali na društvenim mrežama, što su lokalni mediji i objavljivali.

Radnici su, u ovoj kompanija gde problema sa radničkim pravima ima od starta proizvodnje, u okolnostima epidemije već navodili da se u toj kompaniji ne poštuju preporuke Vlade Srbije, odnosno da se ne formira razmak od dva metra između dva zaposlena i da svi moraju da imaju mere zaštite na radu, koje u ovim sulovima znače i mere medicinske zaštite.

Pošto je juče potvrđeno da je jedan radnik pozitivan na korona virus, a da je još osmoro njih potencijalno zaraženo, Štab za vanredne sutuacije grada Leskovca obavestio je Vladu Srbije o stanju u ovom preduzeću, a nadležni zavod za javno zdravlje izdao je preporuku da se pokrene samo minimum proizvodnog procesa.

PREPORUKA RADI JAVNOG ZDRAVLJA

Leskovački Zavod za javno zdravlje je preporučio kompaniji da hitno prekine rad ili da obezbedi minimum procesa rada u svojim pogonima, tako što na jednom mestu ne može biti više od 50 radnika i da poštuje sve propisane mere i obaveze, među kojima je da se poštuje udaljenost i zaštita radnika u radu na tekućoj traci...

Portal "Jugmedija" objavio je da je utvrđeno da je jedna radnica pozitivna na korona virus i potom je medicinski zbrinuta. Portal je objavio i dokument iz Zadova za javno zdravlje Leskovca u kojem se navodi da 6 radnika već ima simptome bolesti, a da je 44 izolovano zbog kontakata sa radnicom kod koje je utvrđen virus i sklonjeno u samoizolaciju na 28 dana.

Možda će vas zanimati

Inače, poslovodstvo kompanije "Jura" je, objavio je isti portal, naredilo svim radnicima, a ima ih oko 2.500, da se u ponedeljak jave normalno na posao.

Prema zakonu i propisanim merama u vreme vanrednog stanja, uvedenog zbog epidemije korona virusa, svaki poslodavac je dužan da svoje radnike maksimalno obezbedi, da ih potpuno zaštiti, a ako to nije u mogućnosti onda da prekine proizvodnju.

Ipak, niko nema mogućnost da naloži privatnim kompanijama, privatnim preduzetnicima da ne otpušta radnike, niti da utiče na to koliku će im platu isplaćivati. Evo šta je o tome rekao predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

O tome su govorili i stručnjaci, lekari i epidemiolozi:

"Zaštita zaposlenih je u nadležnosti poslodavca. Ako nije u stanju da je obezbedi, on ima problem, ai i svi mi zajedno, pogotovo njegovi radnici. On mora da nađe rešenje ili da prekine rad", stav je epidemiologa Predraga Kona.

Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Batut" je pre nekoliko dana rekla ovo: 

"To je u nadležnosti Ministarstva rada, ali jasno je da svaki poslodavac mora da osigura bezbedne uslove rada za zaposlene, da se naprave prioriteti - ko može da radi od kuće, a ko mora da dolazi na radno mesto".

Evo i koje su preporuke UNICEF-a za poslovni sektor!

MINISTAR ĐORĐEVIĆ O PRAVIMA RADNIKA

EVO ŠTA JE REKAO MINISTAR ZA RAD ZORAN ĐORĐEVIĆ O PLAĆENOM ODSUSTVU

Inače, trenutno je u Jablaničkom upravnom okrugu korona virusom zaraženo 29 pacijenata od kojih su 27 iz Leskovca i dvoje iz Vlasotinca. Trinaest pacijenata iz leskovačkog kraja inficirano virusom COVID-19 poslato je na dalje lečenje u Klinički centar u Nišu.

Za desetak pacijenata očekuju se rezultati analize iz uzoraka instituta Torlak.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 58

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

JOLE

KAKO STVARI STOJE, KADA TO SVE BUKNE, MISLIM NA VIRUS, CRNO NAM SE PISE.

Bg

Kaznicemo ih na izborima zbog toga sto je sopstveni narod prodao u roblje.

paceue

Postali smo kao afrički robovi... Državo zacepi Juri jedno 10 milki eura kazne, pa ako se budu bunuli konfuskuj imovinu i pokreni samostalnu proizvodnju. Ako se i dalje budu bunuli, proteraš ambasadora.....

special image