• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar: Zaposlenima u Juri obezbeđeni svi uslovi za rad

Izvor mondo.rs

Zaposlenima u južnokorejskoj kompaniji „Jura“, u proizvodnom pogonu u Nišu, nakon izvršenog inspekcijskog nadzora i naloženih mera inspektora rada, obezbeđena su zaštitna sredstva – maske, rukavice, kao i neophodna dezinfekciona sredstva…

 Jura - korona virus - štrajk -Zoran Đorđević - najnovije vesti Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Njima je obezbeđen i nesmetan rad u skladu sa Uredbom o organizovanju rada u vreme vanrednog stanja, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

U ovom proizvodnom pogonu, površine 11.237 kvadratnih metara, trenutno radi 70 ljudi i prilikom obavljanja posla naloženo im je da drže odstojanje od dva metra, odnosno da na jednoj tabli, dužine oko 4 do 4,5 metara radi jedan zaposleni, što radnici i poštuju, kaže ministar.

Možda će vas zanimati

Prema njegovim rečima, inspektori rada nastaviće u narednom periodu da vrše vanredne i redovne inspekcijske nadzore na teritoriji cele Srbije radi kontrole primene poštovanja člana 4. Uredbe o organizovanju rada u vreme vanrednog stanja i sprovodjenja preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a sve u cilju zaštite prava zaposlenih.

„Svi poslodavci, koji ne budu postupali prema instrukcijama i naloženim merama snosiće odgovarajuće posledice, u skladu sa zakonom“, zaključio je Đorđević.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas tokom posete Nišu da ne zna detalje o protestima radnika kompanije Jura u Nišu, Rači i Leskovcu, ali da radnici moraju da budu zaštićeni od virusa na poslu.

Vučić kaže da se radi o privatnoj kompaniji iz Južne Koreje, da radnici moraju da budu zdravstveno zaštićeni na poslu opremom, a da je od poslodavca traženo da proredi broj radnika kako bi se ispoštovale mere prevencije.

"Ali ako neko misli da će da se vrati socijalizam i da radnici odlučuju o svemu, grdno se vara", istakao je predsednik Srbije.

Radnici Jure nekoliko dana odbijaju da nastave privremeno prekinutu proizvodnju, jer nisu imali zaštitnu opremu protiv virusa, rade u pogonima na suviše malom odstojanju jedan od drugog i voze se punim fabričkim autobusima.

Iz medicinskog dela Kriznog štaba Srbije za boru protiv epidemije covid-19, saopšteno je da je sedam radnika Jure u Lekovcu zaraženo korona virusom, da je tri stotine u izolaciji, a prema navodima Sindikata Jure u Nišu, i tamo ima obolelih i u samoizolaciji.

Prema podacima Udruženih sindikata Srbije "Sloga" iz Niša, radnici Jure izjašnjavaju se da li hoće da rade ili će ići dve nedelje na plaćeno odsustvo sa minimalcem, a da se čeka da inspekcija iz Beograda utvrdi da li postoje uslovi za rad u skladu sa zaključkom Štaba za vanredne situacije Grada Niša.

Kako je saopštio taj sindikat, menadžment Jure u Nišu obavestio je zaposlene o Zaključku Štaba, prema kojem svi poslodavci na teritoriji grada mogu da imaju maksimalno 50 radnika u jednoj smeni na 5.000 metara kvadratnih, uz rastojanje među zaposlenima od dva metra i obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava za vreme boravka u proizvodnom pogonu.

Možda će vas zanimati

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

stanko

Ipak ispade Jura jaca od Vucica, premijerke i dr Kona!? Pored svih napora, radnici po cenu zivota moraju da se vrate u pogone i nastave sa radom. Tiuga, robovlasnistvo u Srbiji!

Milos

Glasajte, robovi.

paceue

Kasno Marko na Kosovo stiže...

special image