• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove milijarde u Moravski koridor, BDP u minusu samo 1,8%

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predlogom rebalansa budžeta, koji računa sa padom BDP-a manjim od 2%, dodatno je izdvojeno 3,3 milijarde dinara (28 miliona evra) za nastavak izgradnje Moravskog koridora, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Mi smo i 3,3 milijarde dinara izdvojili dodatnih para za nastavak izgradnje Moravskog koridora. Dakle, nastavljamo i sa investicijama, nastavljamo sa izgradnjom puteva, infrastrukture koja nam je veoma važna i od toga nećemo odustati", rekao je Mali na predstavljanju reballansa javnosti.

Ministar je podsetio da kada je reč o rebalansu, projekcija rasta našeg BDP- a u rebalansu budžeta je -1,8%, polovina onoga što predviđa MMF.

Možda će vas zanimati

"Ono što je predsednik Vučić govorio, obećanje koje smo dali, gledaćemo da budemo još bolji od projekcije koje je dao MMF, a to je -3%, mi idemo sa -1,8%. Dakle, ubedljivo najniža stopa pada, ili najviša stopa rasta naše ekonomije u odnosu na skoro sve zemlje u Evropi", rekao je Mali.

On je podsetio na ekonomske reforme iz proteklog perioda i ukazao da su naše javne finansije zdrave i stabilne, i da upravo zato i MMF i Srbija očekuju da ćemo relativno lakše podneti krizu i brže iz nje izaći nego okolne zemlje, ali i većina iz EU.

"VRAĆAMO SE 2021. NA 7,5%"

"Siguran sam da će se Srbija već polovinom 2021. godine, ali sigurno do kraja naredne godine, vratiti na visoke stope rasta i dostići 7,5% po projekciji MMF", kaže ministar finansija Siniša Mali I navodi da brzina našeg oporavaka takođe zavisi i od brzine oporavka zemalja EU. Navodi da je rast u Srbiji u poslednjem kvartalu 2019. bio 6,2%, u januaru ove godine je stopa rasta BDP bila 6,5%, a u februaru 5,6%. Naglasio je da bi Srbija 2020. završila sa ubedljivo najvećim rastom u poslednjih 10- 30 godina samo da nije bilo pandemije korona virusa.

Projekcija MMF koja se odnosi na rast BDP-a Srbije za 2021. godine je 7,5 odsto, podsetio je Mali, dok je projekcija deficita u rebalansu budžeta 6,9 odsto dok je projekcija javnog učešća u BDP-u ispod 60 odsto.

Rebalans budžeta koji uključuje sve ekonomske mere su urađene tako da se sačuva makroekonomska stabilnost a s druge strane pomogne onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, rekao je Mali.

Ministar Mali se u izlaganju nije osvrnuo prognozu Svetske banke, koja je procenila pad Srbije samo za 0,6%, ali ni drugioh ekonomskih analitičara, poput prognoza Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije da bi taj pad mogoa da bude 5% u dobrom a čak 10% u lošem slučaju.

MALI: NE MORATE BAŠ DA LETUJETE VAN ZEMLJE

U rebalansu bueta su uključena sredstva za turističke vaučere vredne 2 milijarde dinara za 400 hiljada novih vaučera.

"Stav Vlade Srbije ali i velikog broja eksperata i epidemiologa i svih koji rade na korona cvirusu je da gledamo da kao građani Srbije ne putujemo mnogo u inostranstvo tokom letnjih meseci", rekao je Mali.

Proteklih mesec dana hiljade i hiljade naših sugrađana vratili su se sa raznih destinacija, ukazao je Mali govoreći o eventualnom putovanju građana van zemlje tokom leta i dodao:

"Nemojte da ponavljamo tu situaciju ponovo. Jedina smo zemlja koja nije naplaćivala te povratke iz inostranstva u Srbiju, i sa Balija i sa Kube i drugih destinacija. Desetine miliona evra je to platila Er Srbija i država Srbija da ne bismo ponovo došli u tu situaciju".

Rebalansom budžeta je zato predviđena pomoć vidu turističkih vaučera koji su namenjeni građanima kako bi proveli leto u domaćim hotelima, rizortima, etno kućama, seoskom turizmu.

Prethodno je već, podsetio je, dodeljeno iz budžeta 160 hiljada vaučera za turistička putovanja po zemlji.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image