• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIĆE VAKCINE, ALI koštaće "MILIJARDE I MILIJARDE"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Istraživački timovi širom sveta upustili su se u trku za vakcinom protiv korona virusa, a postaje jasno da će ukupni troškovi biti izuzetno visoki.

Kako navodi portal Politico.eu, Evropska unija se ne može pohvaliti najdubljim džepom, ali morala je da nemačkoj kompaniji Kjurvak u ovu svrhu ponudi kredit od 80 miliona evra, nakon "ideje" meričkog predsednika Donalda Trampa da tu firmu dovede u SAD kako bi ona tamo razvila vakcinu.

Međutim, na potencijalnim vakcinama trenutno radi više od 70 timova u svetu, a svaka od faza razvoja predstavlja priličan izdatak, pa je očigledno da je navedena suma tek kap u moru.

Možda će vas zanimati

Vakcina će koštati "milijarde, milijarde i milijarde", kaže direktor jedne konsultantske kuće sa sedištem u Belgiji.

"Reč je o profilaktičnoj vakcini za celokupno stanovništvo na planeti", napominje on.

Po završetku razvoja, svaka potencijalna vakcina najpre mora da bude testirana na životinjama, a tek potom na ljudima, da bi se utvrdilo koliko je bezbedna.

Zatim slede ispitivanja šireg obima, da bi se dokazala njena efikasnost, kao i dobijanje odobrenja regulatornih tela i, na kraju, masovna proizvodnja u količinama od možda i nekoliko milijardi doza.

Prema procenama jedne fondacije za finansiranje naučnih istraživanja, razvoj delotvorne vakcine za korona virus mogao bi da košta dve milijarde dolara, ali u tu sumu nisu uračunati troškovi proizvodnje, dok jedan tim ekonomskih stručnjaka tvrdi da će javni budžeti opredeljeni za ovu svrhu morati da budu višestruko uvećani.

U cilju prikupljanja 8 milijardi dolara za razvoj vakcine, kao i za sredstva za dijagnostikovanje i lečenje korona virusa u celom svetu, Evropska komisija će 4. maja organizovati donatorsku konferenciju u saradnji sa drugim organizacijama, navodi portal.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Obrad

Prepustiću vakcinu dr Konu i njegovoj familiji. Meni neće da treba. Mojoj sestri je dete prestalo da priča posle vakcine od naših prijatelja sa zapada. Naravno niko nije kriv.

Korto

@Obrad I mojoj sestri! 😢

Bager

Da li ce biti vakcine, niko ne zna sa sigurnoscu, a pogotovo ne novinari. Nema nicega novog u tome da je proizvodnja vakcina skupa - zato uostalom nije ni napravljena za prethodne korona viruse, ali se i pored toga visestruko isplati. Ali, srecom s obzirom na napore citavog sveta u kome ne nedostaje talenata, ovde ipak ima razloga za optimizam da ce vakcina proci ispitivanja i biti spremna za upotrebu iduce godine

special image