• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PDV utrostručen, a pare građanima skresane

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Saudijska Arabija je objavila danas mere svoje borbe protiv posledica korona krize po državnu kasu. Teret će podneti – podanici.

Država je da je utrostručila poreze na osnovne proizvode podigavši ih na 15 odsto i smanjila troškove za velike državne projekte za oko 26 milijardi američkih dolara, suočavajući se s ekonomskim posledicama pandemije korona virusa i niskih cena nafte.

Saudijska Arabija je najavila takođe da će povećati porez na dodatu vrednost, koji pogađa sve građane "jednako" (u stvari proporcionalno pogađa više one sa manjim prihodima) sa 5% na 15% od jula, kao odgovor na probleme koje je izazvala mala potražnja za naftom zajedno sa obustavom lokalne ekonomske aktivnosti zbog satnica i zastoja širom kraljevstva i neočekivanih dodatnih troškova za zdravstvo.

Možda će vas zanimati

Prema najavama iz ministarstva finansija, građani Saudijske Arabije će takođe izgubiti bonus dodatak za troškove života koji postoji od 2018. i koštao je državu 13,5 milijardi dolara godišnje. Taj proigram omogućava velikom broju građana da pristojno živi, tako da u ovoj zemlji niskoi plačene poslove obavljaju isključivo stranci.

Nove mere najvećeg svetskog proizvođača nafte su veoma drastične jer je cena nafte u martu pala na veoma niske grane, i to nakon stalnog pada od decembra uzrokovanog zaustavljanaj svetske privrede zbog pandemije korona virusa i rata cena Arabije sa Rusijom.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će svih šest arapskih država ove godine biti u ekonomskoj recesiji.

U prvom kvartalu 2020, u Saudijskoj Arabiji prihodi države su smanjeni za 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine a prihodi od nafte za 24 odsto.

Da bi pokrila deficit, Saudijska Arabija je izvukla 26,8 milijardi dolara iz deviznih rezervi, a prognozira se da će devizne rezerve Saudijske Arabije na kraju 2021. pasti ispod 375 milijardi dolara u odnosu na 488 milijardi dolara s kraja 2019.

Saudijska Arabija se poput drugih zemalja borila da zaustavi širenje korona virusa a neke od mera bile su i zatvaranje džamija i uvođenje policijskog časa u većim gradovima.

Saudijska Arabija ima oko 39.000 zaraženih a 246 ljudi je umrlo od posledica virusa.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image