• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji "milijarde" pomoći još malo na čekanju

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Stotine miliona evra pomoći svojim hotelijerima i restoraterima hitno su spremile turističke zemlje, dok Srbija mora dobro da odmeri koliko para može da obezbedi.

 Mali – Srbija spremna da da dodatni novac za pomoć hotelima i ugostiteljima Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Država je spremna da dodatno pomogne najugroženijim privrednim sektorima u epidemiji korona virusa, kao što su saobraćaj i turizam", izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali nakon sastanka u Privrednoj komori Srbije sa predstavnicima Odbora Grupacije prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i grupacije Udruženja za turizam.

Na sastanku su razmotreni predlozi sektorske podrške granama privrede koje su najviše pogođenim pandemijom, a dogovoreno je da će u narednim danima biti formirane manje radne grupe kako bi se u što kraćem periodu donele odgovarajuće mere, navodi se u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Sastanku su prisustvovali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i predstavnici Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) i Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) i Udruženja turističkih vodiča.

Firme iz ova tri sektora mogu inače da koriste i pomoć iz 5,1 milijardu evra opšteg paketa ekonomskih mera poreskih olakšica, kredita Fonda za razvoj i od države subvencionisanih kredita komercijalnih banaka, a one manje i srednje i tri meseca minimalne zarade za svakog zaposlenog.

Uz to, turističkim agencijama Vlada je pomogla i time što je uvela sistem vaučera za putničke aranžmane koji su uplaćeni do 15. marta a na koje ljudi neće otići, a koji su naplativi (u slučaju da putnik ne želi zamensko putovanje) tek u januaru 2022. godine. Takođe, za aranžmane u Srbiji država daje 400.000 vaučera građanima, a profit će zavaršti u srpskom turizmu.

AUSTRIJANCI DAJU POLA MILIJARDE, GRCI TRIPUT VIŠE

I dok se u Srbiji još formiraju grupe i smišlja strategija austrijski kancelar Sebastijan Kurc predstavio je danas paket pomoći Vlade u vrednosti od pola milijarde evra austrijskim ugostiteljima, koji od 15. maja ponovo mogu da rade.

Kurc je, na konferenciji za štampu, podsetio da je nivo novozaraženih i dalje na izuzetno niskom nivou, te da postoji više pokrajina u kojima više nema novoobolelih od korona virusa.

"Nalazimo se na dobrom putu i na osnovu tog razvoja podižemo privredu, kako bi mogli brže od ostalih da se vratimo normalnosti", naglasio je Kurc.

Podsetio je da su ugostitelji, tokom nedelja kada nisu mogli da rade, iskoristili mogućnost skraćenog radnog vremena za zaposlene, i da će za taj period država preuzeti 75 odsto njihovih fiksnih troškova.

Zbog toga je dogovoren paket mera pomoći, koji treba da podstakne potrošnju i ujedno poreski rastereti ugostitelje.

Ministarka turizma Elizabet Kestinger prenela je da je predviđeno smanjenje PDV-a na bezalkoholna pića sa 20 na 10 odsto (na alkoholna pića nije moguće zbog EU ali je ukinuta taksa na "penušava vina" od jedan evro po litri), a u cilju podsticanja odlaska u ugostiteljske objekte, usvojena je i mera da poslovni ručkovi u višim iznosima mogu biti otpisivani od poreza.

Grčka vlada bi mogla da bude još izdašnija. Vlada će se tokom ovog meseca fokusirati na pružanje podrške restoranima i ugostiteljskom sektoru, ali će podržati i vlasnike nekretnina koji nisu mogli da prikupe pun iznos stanarine tokom mera uvedenih radi suzbijanja korona virusa, rekao je danas ministar finansija Hristos Staikuras.

On je naveo da će njegovo ministarstvo pokrenuti procedure za subvencionisanje hipotekarnih kredita za osnovna prebivališta, koje mogu da potraju do devet meseci, prenosi ANA.

Ministar je naveo da Grčka očekuje da će povući najmanje 1,4 milijardi evra iz programa Evropske komisije SURE za podršku zapošljavanju.

Realizacija tog programa bi trebalo da počne u junu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image