• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE MORA NOTAR: Do 100€ od države ovlašćenjem, bez overe

Izvor mondo.rs

Građani koji imaju pravo na pomoć države od 100 evra, a ne mogu sami da ih podignu u banci ili pošti, mogu da ovlaste nekoga da to uradi za njih. Evo instrukcija NBS o tome kako to učiniti.

Punoletnim građanima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga nisu u mogućnosti da lično podignu gotov novac na ime jednokratne pomoći države od 100 evra sa posebnog namenskog računa u bankama i poštama omogućena je isplata s tog računa ovlašćenom licu, na osnovu jednokratnog punomoćja, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) koja je danas donela instrukciju o načinu te isplate.

Možda će vas zanimati

Banka je dužna da omogući isplatu novca s računa u prostorijama banke licu koje korisnik ovlasti.

Za korisnike – poslovno nesposobna lica koja ne mogu samostalno da raspolažu novcem jednokratne novčane pomoći, ovlašćenom licu će novac biti isplaćen na osnovu uvida u javnu ispravu kojom se dokazuje ovlašćenje za raspolaganje odgovarajućom imovinom tog korisnika.

Prilikom isplate na uvid se dostavljaju i lična dokumenta ovlašćenog lica i korisnika. Punomoćje se može dati alternativno na obrascu koji je odštampan uz Instrukciju, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi (da ljudi sami sastave ovlašćenje), i u tom slučaju punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca i ne mora biti overeno kod notara.

U cilju sprečavanja prevara i zloupotreba, propisano je da banka može korišćenjem sredstava za komunikaciju na daljinu (telefonom) da proveri s korisnikom, odnosno vlasnikom računa, autentičnost tog punomoćja, kao i kontakt podataka ovlašćenog lica (pozivom broj telefona ovlašćenog lica po punomoćju u prisustvu službenika banke).

Sličan postupak već je primenjvan za vreme vanrednog stanja, kada su najstariji građani zbog mera protiv širenja epidemije korona virusa morali da ostanu kod kuće, a njihov novac sa računa su podizale osobe sa ovlašćenjem uz proveru iz banke.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image