• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berača testiraš za 6.000, kilogram maline daš po 180 dinara?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Malinari iz ariljskog kraja ove godine imaju, uz stalnu muku zbog grada i cene, i novu – koliko će koštati testiranje radnika na korona virus.

 Arilje Malinare brine cena maline ali i testa na koronu Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Nevreme od pre nekoliko dana, sa gradom veličine oraha, donelo je ogromnu štetu i pobudilo brigu za ovogodišnji rod maline. Ali malinari ne znaju ni kako će obrati ono što rodi.

"U mom malinjaku su polomljeni lastari. Procena je da će ove godine biti i 20 odsto manji rod nego prošle godine, jer je i sadni materijal veoma loš. Problem je što nema ni radne snage", žali se predsednik Udruženja malinara Vilamet spas iz Arilja, Dragan Bogdanović.

Možda će vas zanimati

On istiće da je situacija izazvana epidemijom korona virusom stvorila još veće muke sa obezbeđivanjem berača.

"Koga ti u ovoj situaciji da primiš u kuću, a trebalo bi da se plati i 6.000 dinara za testiranje radnika", kaže Bogdanović i dodaje da će tražiti rešenje od države da se testovi ne plaćaju.

Uz ovu novu muku, malinarima ipak najviše brige donosi ona stara - "realna cena" za kilogram crvenog zlata.

Za ovu godinu oni svoj trud cene na 180 do 200 dinara za kilogram maline.

Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije smatraju da je najbolja strategija utvrditi cenu za duži vremenski period.

"Bolje da se napravi kompromisna cena na deset godina 1,75 evra i da svi znamo koliko ćemo proizvoditi maline, da propratimo gajenje, da zamenimo zaraženu malinu, da imamo neki red", kaže predsednik Asocijacije, Dobrivoje Radović.

On podseća da je na nedavnom sastanku s novoosnovanom Radnom grupom Vlade Srbije za malinu, zatraženo da se ovo voće proglasi strateškim proizvodom ili proizvodom od strateškog značaja i da se završi rejonizacija Srbije.

Jedina dobra vest od ove godine je da EU više ne testira redovno srpsku malinu na norovirus, što je donosilo dodatne troškove a ova "bolest prljavih ruku" iznosila srpsku malinu i malinare na loš glas.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tonka

Ovi su počeli da kukaju na vreme ove godine. Pa ljudi moji, ako se toliko patite svake godine, počupajte to i idite mlatite kleku, berite pečurke, šipurke... Za to ne morate ni da testirate radnike ni da kukate za cenu. Svake godine leto prodje u kuknjavi i blokadama puteva malinara. Svi burazere gazde, a ovamo kinje berače za 2000-3000 din od 6 do 20 časova i cenu hoće 2 evra. Jasna stvar, zaoreš i miran si. Ni da se sekiraš niti da blokiraš put nekom putniku koji je negde iz nekog razloga pošao i planirao da stigne, niti će se hladnjačari bogatiti na tvoj račun.

Volim Partizan moj

@Tonka Ti dodji jedan dan samo u malinjak pa da vidiš šta je to, pa ću te pitati dali ćeš tako govoriti. A ne da pišeš glupe komentare iz neke fotelje.

Mix

Zasto testiranje radnika? Ne razumem.

special image