• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Makedonci dobro "uvalili" svoje evroobveznice

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Makedonija je izdala evro obveznice u vrednosti od 700 miliona evra, a interesovanje investitora je bilo za pet puta veći iznos. Kamata nešto mao lošija od "srpske" i "crnogorske".

Ročnost te, sedme po redu makedonske emisije evro obveznica je, kako se navodi, šest godina, a kamatna stopa je 3,675 odsto, što je druga najniža kamata posle evro obveznica izdatih 2018. godine, saopštilo je večeras Ministarstvo finansija Severne Makedonije.

Ministarstvo ističe da je interesovanje stranih investitora za najnoviju emisiju evro obveznica bio pet puta veći od iznosa koji je ponuđen.

Možda će vas zanimati

Makedonija je na međunarodno tržište kapitala do sada izašla sedam puta, uključujući i današnju emisiju. Prva je bila 2005, zatim 2009, 2014, 2015, 2016, 2018 i sada 2020.

Najniža kamata od 2,75 odsto ima emisija iz 2018, dok je najviša bila 2009. - 9,875 odsto, kada je, kako se podseća, bila u toku svetska ekonomska kriza.

"Izdavanjem evro obveznica i zajmom Međunarodnog monetarnog fonda od 176 miliona evra i zajmovima Svetske banke od 140 miliona evra i Evropske unije od 160 miliona evra, o kojima se progovara i koji su izvesni, zatvara se finansijska konstrukcija za ovogodišnje potrebe", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Severne Makedonije podseća da je rebalansom budžeta za ovu godinu projektovan deficit od 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, uz obaveze po osnovu starih dugova od 705 miliona evra.

I Srbija i Crna Gora su nedavno prodale svoje obveznice, po sličnoj kamatnoj stopi.

Srbija se za dve milijarde evra zadužila na sedam godina po kamatnoj stopi od 3,38% (kuponskastopa3,13%), a Crna Gora 250 miliona evra na 12 godina po 3,6%.

Tada se u srpskoj javnosti povela polemika o tome da li se Srbija mogla zadužiti jeftinije na finansijskom tržištu ili preko međunarodnih institucija (MMF, EIB, EBRD, SB i sl.). Što se tiče komercijalnog tržišta, sada se vidi da je to – to, i da Srbija plaća "realnu" kamatu na svoja zaduženja, odnosno odgovarajuću svom "riziku zemlje" i međunarodnom rejtingu.

U novembru 2019. godine, dva meseca pre izbijanja pandemije, na međunarodnom tržištu kapitala Srbija je prodala 550 miliona evra obveznica koje dospevaju na naplatu 2029 godina a sa prinosom od 1,25% (kuponska stopa 1,5%). Međutim, sa izbijanjem korona krize, promenila se i situacija na finansijskom tržištu, pa investitori traže više para za svoj rizik.

Već u januaru 2020 cena je skočila i Srbija je prodala državne obveznice vredne 150 miliona evra (domeće ali denominovane u evrima) na rok od 20 godina, po stopi prinosa od 3,5%, a potom je prodala evroobveznice po 3,37%.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image