• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UDARAC FIJATU: Nek vam (sad) Holanđani daju pare!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Stalna komisija italijanskog parlamenta usvojila je amandman kojim se precizira da (italijanske) kompanije koje imaju sedište izvan Italije ne mogu da računaju na pomoć države za ublažavanje štete zbog pandemije korona virusa.

 Italija - Firme sa sedištem u inostranstvu nemaju pravo na pomoć Rima Izvor: (MONDO - Petar Stojanović)

Time je stavljena tačka na raspravu o tome ko ima pravo na državnu pomoć koja je, prema izveštavanju italijanskih medija, "zapalila" i političare i javno mnjenje.

Ovakvu odluku još ranije donele su Danska i Francuska.

Možda će vas zanimati

Prema pisanju italijanske štampe radi se o veoma važnoj odluci koja potencijalno može uticati na oporavak brojnih preduzeća.

edna od njih i italijanska "ikona" – Fijat – a koja je sada italijansko-američka firma Fijat Krajsler Automobili (FCA), sa sedištem u Holandiji.

Iako ima brojne fabrike u Italiji, i zapošljava direktno oko 55.000 hiljada radnika, zbog poreza je firma registrovana, kao i mnoge druge multunacionalke, u inostranstvu.

FCA je tražila državni kredit od 6,3 milijarde evra i, prema pisanju medija, upravo činjenica da se radi o mešovitoj firmi koja ima sedište u drugoj državi, postavilo je u fokus pažnje javnosti i političara, da traži pomoć italijanske države.

Andrea Orlando, član demokratske partije u Italiji izjavio je da "kompanija koja aplicira za kredit koji garantuje italijanska država treba da vrati sedište u Italiju".

Kako izveštavaju mediji, na jednoj strani su se našli lider desničarske Lige, Mateo Salvini, i lider partije levog centra Živela Italija, Mateo Renzi, za koje je presudno da se omogući nastavak priozvodnje u FCA fabrikama u Italiji.

Ministrar ekonomije Roberto Gualtieri je rekao da će se od kompanije FCA tražiti dodatne garancije da će pomoć biti iskorištena za onaj deo kompanije koji funkcioniše u Italiji.

Italija se našla u šoku 2016. godine, u vreme kada se u nekim zemljama Evrope pokušavalo da izdejstvuje veći porez na krupni kapital i bogataše, kada je Blumberg objavio da se glavna firma porodice Anjeli - Eksor holding, seli se iz Italije.

"Prvo je otišao Fijat, a onda Ferari. U subotu, porodica Anjeli, neprikosnoveni simbol italijanske industrijske moći, odlučila je na sastanku akcionara da preseli Eksor holding u Holandiju, raskidajući sve veze sa Torinom, u kome je osnovao fabriku automobila Fijat 1899. godine", javio je Blumberg 5. septembra 2016. godine.

Deset godina pre toga, italijanske vlasti su pokrenule istragu jer se u sudskom sporu koji je kćerka pokojnog Đanija Anjelija, Margarita Anjeli de Pahlen, vodila protiv svoga sina Džona Elkana i svoje majke Marele Karačiolo, pojavilo da je Đani Anjeli oko dve milijarde evra, koji su izuzeti iz nasledstva, a samim tim i od poreza, sklonio u Švajcarsku

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image