Balkanci više strahuju od gubitka posla, nego da će da se zaraze virusom | Mondo Portal

 • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANKETA

Balkanci više strahuju od gubitka posla, nego da će da se zaraze virusom

Kod ogromnog broja stanovnika Zapadnog Balkana izražen je veći strah da će zbog ekonomskih posledica zdravstvene krize ostati bez posla nego da će biti zaražen korona virusom. Pojedini morali da trajno zatvore biznis.

Izvor: RCC/Balkan barometar

Ovo je pokazalo godišnje ispitivanje "Balkan barometar" koje je sproveo Regionalni savet za saradnju (Regional Cooperation Council) među stanovnicima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Makedonije, dakle onih zemalja koje su u predvorju Evropske unije.

Prema ovom istraživanju, čak 90% građana ovih zemalja ima strah da će zbog uticaja pandemije korona virusa na ekonomiju ostati bez posla, a 70% njih vidi ovaj virus kao pretnja za sopstveno zdravlje. Otprilike isti procenat (68%) kaže da strahuje za radno mesto nekog od članova porodice.

Možda će vas zanimati

Što se tiče mera koje su primenjivane (ili se i dalje ili ponovo primenjuju, jer virus nije nestao), ogromna većina - čak 90% - reklo je da su one dale rezultate na suzbijanju širenja virusa. Ipak, samo 42% je reklo da vlade čine dovoljno da spreče ekonomske posledice po građane svojih zemalja.

S tim u vezi, oko 36% građana zemalja Zapadnog Balkana kaže da su poreske i finansijske mere vlada dale rezulttate, a približan broj (32%) smatra drugačije.

Veliki procenat ispitanih (81%) rekao je u istraživanju da je pandemija korona virusa uticala na njihov posao, a 2% navodi da je morao da stavi katanac na bravu. A 5% je saopštilo da je moralo da smanji broj radnih mesta kako bi ublažio ekonomske posledice ove krize.

Gotovo polovina učesnika u istraživanju (47%) navodi kao svoju najveću brigu pad prihoda svog biznisa. Nešto malo veći procenat (49%) kaže da bi finansijska pomoć vlade najviše pomogla oporavku preduzeća, dok 46% smatra da bi se najveća pomoć ogledala u raznim poreskim olakšicama u poslovanju.

Identičan je, gotovo, procenat onih koji su optimisti i pesimisti u vezi sa ekonomskim oporavkom. Dok 37% njih smatra da će biti potrebne najmanje dve godine da privreda i biznisi ponovo stanu na noge i oporave se od ovog šoka, dotle 36% njih veruje da će sve biti bolje do kraja godine.

POGLEDAJTE VIDEO

Balkan barometar
Izvor: Regional Cooperation Council

Celo istraživanje pronađite OVDE (kliknite na link ispod)

Anketa

Brine li vas korona više zbog zdravlja ili posla?

 • I jedno i drugo

  34.84% (54)

 • Ne brinem se uopšte, to je naduvana priča

  25.81% (40)

 • Zbog zdravlja, to je najvažnije

  21.29% (33)

 • Džaba mi dobro zdravlje, ako ću ponovo ostati bez posla

  18.06% (28)

Brine li vas korona više zbog zdravlja ili posla?

Rezultati

PROČITAJTE I OVO

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU