Akcije ovog proizvođača električnih automobila dostigle su 1.134$ u sredu ujutro, čime je tržišna vrednost kompanije dostigla 209,5 milijardi dolara, što je otprilike za četiri milijarde više od Tojotine trenutne tržišne kapitalizacije, izveštava BBC.

Kasnije tok trgovanja, akcije Tesle su skliznule.

Ipak, Tojota je u pogledu prodaje i dalje svetski "broj 1", s obzirom na to da je prošle godine prodala oko 30 puta više automobila, da vlada tržištem hibrida i da ima preko 10 puta veće prihode od američkog rivala.

Japanska kompanija je prodala 10,5 miliona vozila tokom poslovne godine, koja je završena u martu, i ostvarila prihod od 281 milijardu dolara.

Tesla je 2019. godinu završio s prodajom od samo 25 milijardi dolara, isporučivši 367.200 vozila, navodi britanski javni servis.

Tesla najvrednija kompanija tojota berza cena koliko vredi
Screeshot/Finance.yahoo.com 

Međutim, investitori su optimistični u pogledu potencijala američke firme, i po svemu sudeći veruju da bi ona mogla da dominira na tržištu električnih automobile u budućnosti.

Kalifornijska kompanija je zabeležila tri profitabilna kvartala zaredom prošle godine i zadržala taj zamajac tokom prva tri meseca 2020. godine, uprkos epidemiji korona virusa.

Vlasnik Tesle, Ilon Mask, izjavio je da će ove godine kupcima isporučiti 500.000 vozila, ali je korona kriza sigurno poremetila taj plan.

Vrednost Tesle je sada oko tri puta veća od vrednosti američkih konkurenata, velikana kao što su Dženeral Motors i Ford.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.