• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOJOTA svrgnuta, TESLA je novi kralj

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Američka kompanija Tesla postala je najvredniji svetski proizvođač automobila, pretekavši japansku Tojotu nakon rrekordnog poslednjeg skoka cena njenih akcija. Japanci i dalje najveći proizvođač.

 Tesla najvrednija kompanija tojota berza cena koliko vredi Izvor: Screenshot/Youtube/ 岩常

Akcije ovog proizvođača električnih automobila dostigle su 1.134$ u sredu ujutro, čime je tržišna vrednost kompanije dostigla 209,5 milijardi dolara, što je otprilike za četiri milijarde više od Tojotine trenutne tržišne kapitalizacije, izveštava BBC.

Kasnije tok trgovanja, akcije Tesle su skliznule.

Možda će vas zanimati

Ipak, Tojota je u pogledu prodaje i dalje svetski "broj 1", s obzirom na to da je prošle godine prodala oko 30 puta više automobila, da vlada tržištem hibrida i da ima preko 10 puta veće prihode od američkog rivala.

Japanska kompanija je prodala 10,5 miliona vozila tokom poslovne godine, koja je završena u martu, i ostvarila prihod od 281 milijardu dolara.

Tesla je 2019. godinu završio s prodajom od samo 25 milijardi dolara, isporučivši 367.200 vozila, navodi britanski javni servis.

Izvor: Screeshot/Finance.yahoo.com

Međutim, investitori su optimistični u pogledu potencijala američke firme, i po svemu sudeći veruju da bi ona mogla da dominira na tržištu električnih automobile u budućnosti.

Kalifornijska kompanija je zabeležila tri profitabilna kvartala zaredom prošle godine i zadržala taj zamajac tokom prva tri meseca 2020. godine, uprkos epidemiji korona virusa.

Vlasnik Tesle, Ilon Mask, izjavio je da će ove godine kupcima isporučiti 500.000 vozila, ali je korona kriza sigurno poremetila taj plan.

Vrednost Tesle je sada oko tri puta veća od vrednosti američkih konkurenata, velikana kao što su Dženeral Motors i Ford.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bre

Smesno, forsiraju na silu... Nisu bre ni u top 10, ali dobro mora americka firma.

special image