• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROGNOZA PLATA: Kome će rasti, a kome će ostati visoke

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Korona ne popušta, nove sanitarne mere mogle bi da pojačaju pritisak na uzdrmanu ekonomiju, i svi se pitaju – šta će biti s platama.

Zarade u javnom sektoru ostaće nepromenjene u drugom delu godine, dok će zarade u privatnom sektoru imati blagi pad, predviđanja su najnovijeg broja Kvartalnog monitora, biltena koji izdaju Ekonomski fakultet u Beogradu i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Pad zarada je već prisutan u privatnom sektoru, ali to je prvenstveno posledica toga da je znatan deo zaposlenih tokom drugog kvartala primao samo minimalac koji je subvencionisala država, piše Nova ekonomija.

Možda će vas zanimati

"U drugom delu godine očekujemo da će se zarade u privatnom sektoru uglavnom vratiti na pretkrizni nivo", kažu analitičari ali to nije tako dobro kao što zvuči na prvi pogled.

Jer to vraćanje plata neće važiti za sve – tržište će se prilagoditi situaciji tako što će neke firme smanjiti broj zaposlenih (pa preostalima mogu da zadrže ili povećaju plate) a manjim delom će se ići na smanjenje zarada.

Na nivou cele godine zarade u Srbiji će verovatno imati realni rast, iako će BDP i produktivnost rada opasti. I to, makroekonomski gledano, nije dobra vest jer posledica toga će biti dalji rast jediničnih troškova rada i pogoršanje konkurentnosti privrede Srbije na međunarodnom tržištu.

KOD DRŽAVE 20% VIŠE

Drugi očekivani rezultat na tržištu rada u ovoj godine je dodatno povećanje razlike između zarada u javnom i privatnom sektoru.

Prosečne nominalne neto zarade u prvom kvartalu 2020. iznosile su 59.251 dinara, nominalno su veće za 10,3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, a realni rast iznosi 8,3 odsto. Snažan rast zarada je posledica rasta zarada u delovima javnog sektora od 1. novembra 2019. godine u proseku za 9,7 odsto, ali i snažan rast zarada u privatnom sektoru usled migracije radne snage u inostranstvo.

Realni rast zarada u prvom kvartalu značajno je veći nego rast BDP-a, što se ocenjuje kao negativan trend. Realne zarade su porasle za 17,3 odsto u 2019. u odnosu na 2015, dok je u prvom tromesečju 2020. taj rast čak 24,9 procenata, što je znatno brže od rasta BDP-a i rasta produktivnosti u istom periodu.

Prosečna zarada u javnim preduzećima iznosila je 72.383 dinara, u javnom sektoru 66.936 dinara, u sektoru opšte države 65.194, dok je u privatnom sektoru iznosila 55.787 dinara.

Zarade su u javnom sektoru u proseku 20 odsto veće nego u privatnom sektoru.

Rast zarada u javnom i privatnom sektoru je u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isti period 2019. iznosio 10 odsto (u javnom sektoru 10,1 i u privatnom sektoru 9,9 odsto).

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korto

Ko se uvalio na državne jasle ne mora da brine, a to su mahom stranački vojnici...

Milos

Ne znam sto objavljujete ovakve "vesti" na Mondu, jer oni koji u ovo veruju, ne znaju da koriste ni mobilni telefon ni kompjuter...

62

Reko veliki vodj sinoć za par godina plata 900 E, penzija 440 E, i da smo ptestigli sve same ekonomske sile:Bih, Makedoniju, CG.....

special image