• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EKONOMSKA KRIZA UDARA: Milionima Amerikanaca SKRESANE plate

Onima koji su imali sreće da uprkos pandemiji korona virusa zadrže posao, plate sve niže i kupovna moć sve slabija.

Uprkos očekivanjima, pandemija korona virusa nije oslabila. Štaviše! A stručnjaci očekuju nove talase, koji će za posledicu imati i ekonomske izazove i probleme, koji se već osećaju u mnogim delovima sveta.

Prema procenama, nekoliko desetina miliona Amerikanaca već je izgubilo posao, a dodatno, oni koji posao imaju, dobijaju skromnije čekove, odnosno niže plate. To znači i slabiju kupovnu moć.

Možda će vas zanimati

Pozivajući se na ekonomske stručnjake sa Univerziteta u Čikagu, kao i podatke federalnih rezervi, sajt "Politiko" (Politico), piše da najmanje 4 miliona američkih radnika od februara ove godine dobija niže plate, iako rade isti posao. Dodatno, mnogima je plata "zamrznuta" bez izgleda za povećanjem.

"Naše procene su još negativnije - oko 7 miliona radnika prima nižu platu poslednjih meseci, a u kombinaciji sa onima koji su prisiljeni da rade manje sati, taj broj je negde oko 20 miliona ili ukupno gledano na nivou cele Amerike - 1 od 8 radnika", citira "Politiko" Marka Zandija, ekonomskom analitičara iz "Mudi analitiks" (Moody’s Analytics).

Makroekonomska analitičarka Klaudija Šarm nedavno je ocenila da Amerika prolazi kroz "krizu plata, koja je još snažnija nego povećanje stope nezaposlenosti".

"Svedoci smo masovnih gubitaka poslova, skraćenja radnih sati, ali dodatno i ogromnim brojem slučajeva gde su radnicima skresane plate", kaže ona.

Primećeno je da su plate, u najvećem broju slučajeva, prevashodno smanjivane onima sa boljim primanjima, ali i to vodi manjoj potrošnji globalno.

"Kada ljudi imaju manje novca, onda ga, razumljivo, manje i troše i u tom segmentu će se najbolje videti kako i da li će ići ekonomski oporavak", kaže Džejn Outs iz neprofitine organizacije "WorkingNation".

Ovakav trend u američkoj ekonomiji jasno pokazuje i da su zaposleni prinuđeni da prihvate manju platu samo da bi zadržali radno mesto, po sistemu "bolje i nekakva plata, nego da nemam platu". Prema nedavnom istraživanju, većina Amerikanaca smatra da ima manje od 50% šansi da nađu posao u narednim mesecima ako bi danas ostali bez posla. To je za 16% više nego u istom periodu prošle godine.

Podaci ukazuju da je pad plata devosttruko veći nego u doba "Velike recesije", 30-ih godina prošlog veka, a ona se smatra jednom od najdubljih ekonomskih kriza u istoriji.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bager

Ali je zato Jeff Bezos sve bogatiji

exexexe

Pa otkud to zar Amerikanci nisu svi milijarderi i oni rade samo da se ne bi smorili i tamo sve dzabalesku !?

special image