• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA PREPOZNATE DA VAM NISU UVALILI LAŽNI KAČKAVALJ! Treba vam samo nož!

 Danijela Pašić
Autor Danijela Pašić

Često, iz neznanja ili puke navike, u prodavnici za svaki sir koji je upakovan u foliju kažemo da je kačkavalj.

 Kačkavalj - pravi - kako da prepoznate Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prodavac nas tada ispravi, kaže nam da to nije kačkavalj već neka druga vrsta sira, a mi do sledećeg puta ili zaboravimo ili ni ne brinemo o tome koja je koja vrsta sira.

Ima i onih drugih, koji znaju koji sir je kačkavalj, ali ne znaju zbog čega se on tako zove niti kako je napravljen. Najveća caka dolazi u prepoznavanju da li je kačkavalj pravi ili ne. I, kada kažemo pravi, ne mislimo po originalnoj recepturi, već da li je stvarno, kao što bi i trebalo, napravljen od mleka.

Možda će vas zanimati

Kako se proizvodi kačkavalj?


Kačkavalj je posebna vrsta sira i pravi se od ovčijeg ili kravljeg mleka. Takođe, nije retko ni da se kravlje i ovčije mleko pomešaju što utiče na ukus kačkavalja. Umesto ovčjeg, kačkavalj možemo da pravimo i od kozijeg ili takođe njegove mešavine sa kravljim mlekom. Međutim, prehrambena industrija, a da to ni ne znamo, često zna da nam “podvali” kako kod nekih drugih namirnica, tako i kod kačkavalja.

Prema rečima tehnologa, kačkavalj je energetski visokorangirana namirnica jer 100 g kačkavalja ima energetsku vrednost 380 kcal i u proseku oko 27,8 g masti, 26,9 g belančevina i oko 5,3 g ugljenih hidrata. Bogat je natrijumom (192 mg) i kalijumom (77 mg), a ostali mikro i makro elementi varijaju, zavisno od podneblja i načina ishrane životinja čije se mleko koristi za njegovu proizvodnju.

Da bismo dobili kilogram kačkavalja, potrebno nam je oko pet litara mleka. Kao i svaka druga namirnica i kačkavalj i njegova proizvodnja podležu razne provere i moraju da prođu razne testove dok se ne nađu pred potrošačima.
Na tržištu je ponuda velika i raznolika, proizvođači kačkavalju dodaju razne dodatke, a kačkavalj nam zbog toga dolazi sa raznim ukusima. Međutim, zbog svega ovoga teže se opredeljujemo koji ćemo kačkavalj kupiti. Za početak, najbolje je da imamo proizvođača kome verujemo.


Kako prepoznati falsifikovani kačkavalj?



No, ako se tek upoznajemo sa kačkavaljem i nemamo svog redovnog prodavca, postoji nešto mnogo bitnije od toga da ustanovimo koji ukus nam najviše prija. Pre toga, najvažnije je da ustanovimo da li je kačkavalj pravi ili falsifikovan. Upravo tako, postoji i falsifikovani kačkavalj koji proizvođači plasiraju na tržište radi veće zarade.

Evo kako možete da prepoznate da li je kačkavalj pravi ili nije:

Dodirnite kačkavalj i dobro ga pogledajte - palmino ulje daje kačkavalju jarku žutu boju, dok boja pravog kačkavalja nije tako intenzivna. Isto tako, kačkavalj kojem je dodato palmino ulje mekši je na dodir od onog pravog.

Testiranje kačkavalja se može sprovesti i rashlađenim nožem. Kačkavalj se ostavi na sobnoj temperaturi, a nož u frižideru. Ako se prilikom sečenja na nožu zadrži masnoća, kačkavalj je verovatno falsifikovan, jer se, za razliku od mlečne, biljna mast topi na sobnoj temperaturi.

Najpouzdanija provera je zagrevanje kačkavalja u rerni. Pravi kačkavalj će se rastopiti po površini i postati rastegljiv, dok će falsifikovan bukvalno nestati – istopiće se.

Pomoću ove tri lake metode nećete nasesti na trikove proizvođača, ali ćete time i sačuvati svoje zdravlje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image