• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoćete da ZARADITE PRVIH 200€: Prilika stiže za nekoliko dana

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Nezaposleni mladi sa biroa rada za nekoliko dana imaće lepu mogućnost da dobiju devetomesečnu praksu, i to plaćenu, u firmama preko državnog programa "Moja prva plata".

  Program Moja prva pata javni poziv nezaposleni uslovi Izvor: MONDO/Goran Sivački

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) će 17. avgusta raspisati javni poziv kojim će se bliže definisati uslovi učešća i način prijavljivanja poslodavaca i nezaposlenih lica u okviru realizacije programa podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata", najavilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Program će se sprovoditi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, a prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih opština, u skladu sa propisom Vlade Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Možda će vas zanimati

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u mesečnom iznosu od 20.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem.

NA POTEZU POSLODAVCI

"To je dobra mera, pun pogodak Vlade Srbije. U SFRJ to je bila redovita praksa jer je država plaćala pripravnički staž, tako da su preduzeća bila potpuno oslobođena te vrste troškova i rado su zapošljavala mlade ljude. Loptica sada u rukama poslodavaca, a oni koji su dobri imaće devet meseci da procene stručnost i potencijal potencijalnih zaposelnih", kaže profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ljubodrag Savić.

NSZ takođe će uplaćivati doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, za mlade uključene u ovaj program.

Podseća se da će u tom program, o kome je Vlada Srbije usvojila uredbu, biti uključeno 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ovim programom daje se mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje, precizirano je u današnjem saopštenje.

Program "Moja prva plata" će se realizovati bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od devet meseci.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dr Zwitter

Ovim mlađim naraštajima ništa ne odgovara. Za vreme Tita se dobrovoljno išlo na radne akcije bez ikakve novčane pomoći. Ja sam kao lekar pre osam godina prvo volontirao godinu dana bez ikakve nadoknade, da bi posle dobio zaposlenje.

Brundo

@dr Zwitter Sto Bajatovic ne radi za dzabe?Koliko zaradjuje direktorka JP Poste Srbije?Oko 8.000 evra.Sto i ona malo ne volontira?Hmmm?

Noone

Nekada su bile "dobrovoljne" radne akcije, da bi se ova zemlja izgradila, a sada ce biti i nekih plata, napredujemo, napredujemo.

special image