• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBI "POLUDELI" ZA OVIM PROIZVODOM U DOBA KORONE: Prodaja skočila čak 10 PUTA, a nisu vitamini iz apoteke! (FOTO)

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Cena je ostala ista uprkos velikoj potražnji.

 prepelicja jaja prepelice vitamini imunitet Izvor: Rina

Stanje imunološkog sistema ključno je u ovo doba epidemije korona virusa i zato se nikad više nije pilo vitamina "c", vitamina "d" ali ni kupovalo i koristilo proizvoda koji jačaju upravo imunitet.

U prilog tome govori i činjenica da je u ovoj godini prodaja prepeličjih jaja porasla čak deset puta.

Možda će vas zanimati

"Od davnina su poznati pozitivni uticiji na čovekovo zdravlje. Čak sam i ja sa uzgojem prepelica počeo nakon što sam od doktora dobio dijagnozu da imam manjak gvožđa i da su mi za oporavak potrebna prepeličja jaja. Njihova prodaja uvek je išla dobro, ali od kad kako je počela epidemija korona virusa mnogostruko je uvećana. Naročito u ovom trećem talasu kad je mnogo zaraženih", kaže Nikola Draganić uzgajivač prepelica iz Dragačeva.

Prepelice su ptice koje vrlo brzo krenu sa nošenjem jaja i to u velikoj količini, ali i pored toga potražnja je mnogo veća nego što proizvođači mogu da sakupe. Nikola ima nekoliko farmi u Srbiji, a prvi je u našoj zemlji napravio jasle za japanske prepelice.

"U njima se one samo izvode i borave od pet do sedam dana i idu dalje. Кako bih napravio jasle preradio sam stare ormare, napravio grejače i termostate", rekao je Nikola.

Nikolina računica pokazuje da se posao uzgoja japanskih prepelica isplati za šest mesci, a računica je prosta - na uloženih 4.500 hiljade dinara, mesečno može da se zaradi oko 24 hiljade dinara od 100 prepelica.

"Isplativost se ogleda u malom utrošku hrane, jer prepelica da bi snela 90 jaja pojede samo 2,7 kilograma hrane. Jako je zahvalna ptica, malo jede i ne treba joj mnogo prostora. Međutim, iako je potražnja porasla čak deset puta, cena je ostala ista", kaže Nikola.

Prepeličija jaja bogata su vitaminima, fosforom, cinkom i važnim aminokiselinama, po svojoj hranjivosti jedno prepeličije jaje zamenjuje pet kokošijih, zato se sa za bogatu trpezu ne kaže uzalud - bilo je i jaja od prepelice.

(Mondo/Rina)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljubosav 007

Budalastina. Izguglajte nutritivnu vrednost prepelicijih jaja i kokosijih pa uporedite i videcete da su skoro ista. Ista je prica i sa kozijim i kravljim mlekom.

special image