• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE KUPUJTE OVAKAV MED! Ima ga po skoro svim marketima u Srbiji, mešaju šećer i vodu, lako ćete ga prepoznati!

Autor Marija Ivetić

Ove godine počeo masovni uvoz meda iz Moldavije i Ukrajine po nerealno niskim cenama. Pčelari su pozvali trgovce da podrže domaće proizvođače.

 med iz ukrajine med iz moldavije pravi med med iz srbije lazni med opasan med uvozni med cena meda Izvor: YouTube/Screenshot

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) saopštio je da obilazeći markete u Srbiji nigde nisu uspeli da nađu med iz uvoza. Iako imaju podatke da su tri firme samo ove godine uvezle iz Moldavije i Ukrajine 403 tona meda, javno su postavili pitanje gde je nestao taj med iz uvoza, kako to da ga nema u marketima i da li je taj uvozni med pravilno deklarisan u daljem prometu.

"Javnost traži odgovore. Mi čekamo", navodi se u nedavno objavljenom saopštenju SPOS-a. Ova organizacija je, inače, pozvala domaće trgovce da dostave ponude za ekskluzivnu prodaju meda iz njihovog pogona koji garantuje, naveli su, poreklo i kvalitet meda.

Možda će vas zanimati

Objašnjavajući da je u eri hrane sve lošijeg kvaliteta, srpski med praktično jedina namirnica koja na našu trpezu stiže bez prerade, aditiva i konzervansa, onakav kakvog su ga proizvele pčele. Međutim, od ove godine je, tvrde, počeo masovni uvoz meda iz Moldavije i Ukrajine, često po cenama koje jednostavno nisu moguće. Recimo, med iz Ukrajine je uvezen po 1,15 evra za kilogram, što je niža cena od one po kojoj se otkupljuje od tamošnjih pčelara, podsetili su iz SPOS-a.

Radi zaštite srpskih potrošača meda i srpskih pčelara, Savez pčelarskih organizacija Srbije, osnovan pre 123 godine, uveo je dobru pčelarsku praksu kao standard kvaliteta. Pčelari Saveza, gajeći pčele prema ovom standardu, dobijaju pčelinje proizvode garantovanog kvaliteta. Nijedna država na svetu nije sprovela ovakvu sledljivost meda kao Srbija, navode u ovoj organizaciji.

Kako da znate da ste kupili domaći med?

Osim jedinstvene tegle kojoj se garantuje da je med kupljen od pčelara Srbije, sistem je zaokružen pogonom „Naš med” preko koga se obezbeđuje plasman meda direktno od pčelara, bez posrednika.

Ulazne cene meda u markete kreću se od 300 do 500 dinara. I ovde se postavlja pitanje kako je to moguće. Recimo, otkupna cena bagremovog meda je trenutno 770 dinara, jer med ima svoju proizvodnu i tržišnu cenu. A gde su marže trgovina od minimum 25 odsto, porez na med od 10 procenata, ogromni troškovi otkupa, pakovanja i distribucije, pitaju u SPOS-u i ističu da je zbog niskog poverenja potrošača promet meda kroz trgovine mali. Od toga, kažu, štetu imaju i pčelari, i trgovci, i potrošači, a profitiraju samo falsifikatori meda.

Oni objašnjavaju da kupovina meda ispod realne tržišne cene znači da verovatno nisu ni kupili med.

Ako vam je već stalo do mešavine šećera i vode, a ne do biološki aktivne materije kakva je med, onda lepo kupite kilogram šećera za 60 dinara, dodajte mu malo vode i kuvajte, jer zašto biste šećerni sirup plaćali papreno, kad je jeftin, navode u SPOS-u.

Pčelari kažu da trgovci imaju priliku da pokažu odgovornost i poštovanje prema potrošačima i drastično povećaju prodaju meda u trgovinama, zahvaljujući poverenju u standarde kvaliteta.

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ ulagaće najmanje jedan odsto od veleprodajne cene tegle za lečenje dece od retkih bolesti, a najmanje pet procenata u marketing i promociju svog proizvoda, što bi trebalo da podigne prodaju i donese korist pčelarima i trgovinama.

(Mondo/Politika)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djokara23

Kao I Sve sto je u ovoj drzavi plagijat!?!

na

U svojoj radnji prodajem med od domaćeg prodavca( navodno ga otkupljuju od domaćih proizvođača), ali koji je deklarisan kao PEKARSKI med, po ceni od 500din( marža 20%). Imam i bolji, po 800din, ali više ide ovaj jevtin, ne pitaju za kvalitet.

Divljak

Ja gajim u sumi sopstvenu med za sebe, oko 10 kosnica. I svaki iole pcelar stari iskusni i ko govori istinu, reci ce vam da je pogotovu za trziste nemoguce napraviti ned a da barem se pcele ne prihranjuju sa secer ili vec cime. Ja to ne radim meni he pasa zavisno od godine manja ili visa ali uvek ima za moje potrebe i za pcele nekada ako je pasa losa ostvaim sve pcelama, ali ono sto i to malo dobijem je 100% prirodno i kao takvo nije za prodaju jer ko bi kupio stvarno 100% prirodno livadsko sumski med a da da 3000 ili vise dinara za teglu.

special image