• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD SIROTINJSKE HRANE DO "SUVOG ZLATA": Skočila cena čvaraka, koštaju i po nekoliko hiljada dinara!

Autor Tamara Jovanović

Kako kažu stručnjaci, od jedne svinje od 100 kilograma ostaje 10 odsto masti koja može da se istopi u čvarke. Računica je jasna, buta i plećke na takvoj svinji ima 20, ali slanine samo 10 kila.

 cvarci cena srbija poskupljenje delikates domaci cvarci Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Do samo pre nekoliko godina čvarci, mast i slanina bili su sirotinjska hrana, i po ceni, i stavovima potrošača koji su ih nekako zaobilazili. Danas je priča dobila potpuni obrt - ovi proizvodi znatno su dobili na ceni, tražnja za njima kontinuirano raste, ali i priča o njihovom kvalitetu i dobrobiti za zdravlje. Čvarci su tako postali pravi delikates čije pojedine "varijante" koštaju i do 2.600 dinara za kilogram, a mast je postala zdrava.

Naravno, cene se razlikuju od toga da li su u pitanju duvan čvarci, koji su nešto skuplji, ili obični, ali i od toga da li se kupuju na pijaci, mesari ili prodavnici. Razlike u ceni mogu biti i do 1.000 dinara. Negde se prodaju i po 800 dinara po kilogramu, a negde i za 1.800, do više od 2.000 ako su u pitanju duvan čvarci.

Možda će vas zanimati

Razlozi za visoke cene su brojni. Najviše utiče tražnja koja je nekako sve veća, a kupaca je sve više i u ugositeljstvu, ali i u samim porodicama. Sada se, za razliku od nekog prethodnog perioda, i mast među nutricionistima smatra zdravom, pa se tako i više koristi među stanovništvom.

Takođe, čvarci i slanina se najvećim delom proizvode ručno i taj proces zahteva vreme, pa je i to jedan od razloga zašto su dosta skuplji od običnog mesa. Od jedne svinje, kako objašnjavaju poznavaoci, dobije se mnogo manje čvaraka i slanine, nego recimo pršute ili buta, te se samim tim i brže prodaju.

Kako kažu, od jedne svinje od 100 kilograma ostaje 10 odsto masti koja može da se istopi u čvarke. Računica je jasna, buta i plećke na takvoj svinji ima 20, ali slanine samo 10 kila.

"Razlika u ceni zavisi i od načina proizvodnje duvan čvaraka i običnih, neceđenih. Ovi koji nisu skroz oceđeni nisu ni mnogo preprženi i onda mast bude bolja, dok kod duvan čvaraka proizvodnja duže traje, a i mast se malo više preprži", objašnjavaju poznavaoci.

Važno je recimo, znati i na koji način se slanina mora izrezati da bi komadi bili odgovarajuće veličine, jer ne smeju da budu ni preveliki, niti previše mali.

Agroekonomski analitičar, Milan Prostran objasnio je ranije da u novim rasama, takozvanih belih svinja, ima možda 10 do 20 odsto masti, dok je ranije kod mangulica, kojima se doduše sve više vraćamo, bilo i do 40-50 procenata masti.

Prostran je istakao i da su čvarci bezbedan i zdrav proizvod, jer prolaze termičku obradu na veoma visokoj temperaturi.

"Čvarci su ipak specijalitet i ljudi umeju da uživaju u njima, posebno u Vojvodini, jer su oni ipak proizvod ravnice – najviše ih prave u Mačvi, Stigu...", kazao je Prostran.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 22

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Antiprotivna

Nemojte kupovati cvarke po velikim marketima jer su duplo skuplji, u manjim radnjama, na pijacu i mesarama su jeftiniji. Naravno najbolje je kada su vasi domaci, ali ko ih nema i drugi mogu da posluze.

FbInstaTwi

@Antiprotivna evo postim duhovno, jedem cvarke, nisam koronas, antivaks, zapalim svecu, napravim kolac, rucak, itd

Popo

Krizni stab rek'o da su cvarci zakon za covid

 cvarci cena srbija poskupljenje delikates domaci cvarci