• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKA MALINA NIKAD TRAŽENIJA U EVROPI: Skočila potražnja za crvenim zlatom!

Autor Tamara Jovanović

Iako mnogima teška, ova godina bila je jedna od boljih za srpsku malinu.

 malina cena izvoz smrznuta malina Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Cena crvenog zlata bila je najveća u poslednjoj deceniji, a potražnja za zamrznutum plodovima nikad bolja pošto je berba kod glavnih konkurenata u Čileu i Poljskoj podbacila, pa su se uvoznici okrenuli našim proizvođačima.

„Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane tako je bilo i ove godine sa našom malinom. Epidemija koronavirusa je povećala potražnju za zdravom hranom, a roba iz Srbije prepoznata je kao kvalitetna.

Možda će vas zanimati

Pojedini hladnjačari iz okoline Arilja već nude nekih 2,15 evra po kilogramu, ali apelujemo na sve proizvođače da povedu računa, jer otkupna cena može biti i mnogo veća, jer se smrznuta malina plaća oko 370 dinara po kilogramu. Svedoci smo da godinama unazad najveći deo kolača uzimaju upravo hladnjačari, a da se niko ne pita gde je tu malinar koji se od jutra do sutra nalazi u njivi“, izjavio je Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije proizvođača maline i kupine Srbije.

Međutim, problem koji imaju Čile i Poljska nije zaobišao ni Srbiju. Nekad su u našoj zemlji prinosi maline po hektaru bili blizu 30 tona, a sada je to čak deset puta manje. Stručnjaci smatraju da je glavni uzrok loš sadni materijal, stoga je neophodno da malinari promene svoje zasade. To ipak nikad nije bilo bliže i pristupačnije, jer su sa Ministarstvom poljoprivrede dogovorene subvenicije i povraćaj od čak 90 odsto.

U Arilju na pojedinim mestima postoje novi zasadi koji su dali samo 500 kilograma po hektaru, što je bilo poražavajuće. Sada kada država subvencioniše kupovinu novih sadnica one nikad nisu bile dostupnije. Bezvirusne sadnice, koje u Srbiju stižu iz Holandije, pokazale su se kao idealne za ovo podneblje i daju velike prinose, izuzetno visokog kvaliteta koji odlično prolaze na tržištu. To je naročito važno sada kada je potražnja za malinama iz Srbije povećana i jako je važno da imamo šta da im ponudimo“, rekao je Mile Radisavljević iz kompanije "ATP Irigejšn" koja se bavi uvozom bezvirusnih sadnica u Srbiju.

Srbija je po izvozu smrznutog voća druga u Evropi, odmah iza Poljske, ali je vrlo moguće da nakon loše godine za konkurente, naša zemlja stigne ove godine i do liderkse pozicije, ukoliko se, kako navode stručnjaci, pametno iskoristi pružena šansa.

(Mondo/Rina)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hahahah

Krenula kampanja da se ljudi opet z...u i da dizu malinjake, al fala bogu narod se opametio, unistili su proizvodnju 2016. , sada je manja za 40-50 %, pa da vidis kako moze prosle godine malina da ide i na 200 din, a pre toga pala kisa 70 din, a cena ne moze da predje 140-150 din, znam ljude koji su morali da dizu kredite da bi bili na nuli, bili u minusu po par hiljada evra, zavino koliki je zasad imao.

Bogatstvo

Pored ovih malina imamo najbolju krušku viljamovku i šljivu, ali teško je uvek dogovoriti se sa svojima

Back in Black

Kako bre sada ova godina jedna od boljih za srpske malinare a oni opet kmecili.Znaci svake godine malinari kukaju a svake godine sve više malinara to je ovako slucaj za agente Moldera i Skali,prava misterija.Beše malinari i radnici,pa sada svi ti radnici postadoše mallinari pa nema ko da im bere te maline jer svi postadoše gazde a ovamo kukaju mukice kao da nemaju dinar zarade.

special image