• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIĆE SKUPLJA I DO 25 ODSTO? Skaču cene naše OMILJENE ROBE, uskoro preti šok po prodavnicama!

Autor Marija Ivetić

Kineska roba koja u Srbiju stižu iz ove daleke zemlje mogla bi uskoro da poskupi, i to značajno, a s obzirom na to da je cena transporta porasla oko 300 odsto za godinu dana.

 stvari iz kine isporuka kasnjenje kinezi kineska roba poskupljuje Izvor: MONDO/Lana Stošić

Nedostatak brodskih kontejnera doveo je i do kašnjenja isporuka iz Kine, a sve zajedno je drastično podiglo troškove prevoza koji su značajna stavka u ceni robe.

Komšije iz Bosne i Hercegovine procenjuju da bi poskupljenje robe na njihovom tržištu moglo da se kreće između 20 i 25 odsto. Sličan skok očekuju i u Srbiji. Trenutno o preciznom poskupljenju niko ne želi zvanično da priča, ali se trgovci i poznavaoci slažu u jednom - skuplji prevoz znači i veću cenu robe. Firme koje se bave uvozom kažu da će biti prinuđene da smanje svoju maržu, ali priznaju i da će deo tereta morati da snose potrošači.

Spas od većih cena mogli bi jedino da budu alternativni načini nabavke i zaobilaženje direktnog uvoza robe iz Kine.

Korona usporila i poskupela logistiku

"Usporavanje u kontejnerskom transportu je bilo očigledno već sa početkom pandemije, a taj trend se zadržao i kasnije. Rokovi isporuke su se produžli, cela logistika traje mnogo duže i onda je logično da i cena transporta raste. To je jedna od posledica trenutne situacije i svih ovih barijera i dodatnih kontrola na granicama", objašnjava Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

On kaže da zbog toga verovatno treba očekivati i određeni rast cena u maloprodaji, mada je još uvek pitanje koliko će to biti.

U Bloku 70 bez velikih promena

U popularnom novobeogradskom kineskom bloku 70 cene su još uvek stabilne. Značajnijeg poskupljenja nije bilo, ali to ne znači i da većih cena neće biti.

Vlasnici kineskih radnji često navode da cena robe zavisi prvenstveno od veletrgovaca, od kojih i oni nabavljaju proizvode, pa ako potraje situacija sa skupljim transportom može da se očekuje i određeno poskupljenje. Koliko tačno, ne mogu da prognoziraju.

Možda će vas zanimati

Ipak, Slobodan Perović, upravnik popularnog tržnog centra u novobeogradskom Bloku 70, kaže da kineski prodavci u Beogradu već neko vreme robu nabavljaju iz više izvora i ne veruje da će se odlučiti za povećanje cena, pogotovo u trenutnoj situaciji i okolnostima vezanim za pandemiju koja traje.

"Cena transporta je značajno poskupela, i to ne od skoro, ali se naši zakupci snalaze na neke druge načine, pa tako na primer dobavljaju robu iz Italije. U okolini Firence postoje fabrike koje rade kineske poluproizvode i proizvode i zatim ih izvoze, a pošto je to za nas uvoz iz Evropske unije, ne plaća se carina na tu robu", objašnjava.

Perović dodaje da su Kinezi počeli da nabavljaju i robu iz Turske, i ističe da ove rute snabdevanja koriste već neko vreme, a jedan od razloga je i brzina isporuke.

"Kada naručite robu brodom, odnosno kontejnerom iz Kine, dok taj kontejner stigne može i da se promeni godišnje doba, a to je često za njihovu prodaju veoma bitno", kaže upravnik popularnog "Bloka 70".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 29

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nina

Stvarno im je kvalitet na nivou.Kupis patike one se raspadnu za 5 dana.Kupis bluzu ona je rasivena.I jos da poskupljuju,Njihove radnje se polako zatvaraju,zbog toga sto nisu platili porez.Pogledajte prodavnice sirom Beograda ili Srbije,katanci na vratima.Mozda ti ljudi kojima su zatvorene radnje ,izdrzavaju svoje porodice.Ovo ovako nikad nije bilo,Ovo nije bilo ni za vreme Tita,ni za vreme Slobe.Postojao je Buvljak na Novom Beogradu,narod se snalazio da prehrani svoje porodice,A ovi sada mi brane da udisem i cist vazduh.

Predsednik kućnog saveta

Meni je omiljena kineska roba,to su naši čelični prijatelji,evo i ovog švajcarskog Bregueta..mislim sat,sam za bednih 62,500 evra kupio od kineza

milos

Znači 80% robe će poskupjeti neminovno.

special image