• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEKOLIKO POSKUPLJENJA ULJA U SAMO GODINU: Do skora za flašu 145, uskoro možda i 200 dinara!

Autor Aleksandar Nastevski

Cena jestivog ulja je u poslednjih nekoliko meseci vrtoglavo porasla!

 ulje poskupljenje cena flasa ulja marketi razlog Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Flaša jestivog ulja u pojedinim radnjama ovih dana košta i 179 dinara, dok je u novembru prošle godine koštala 145, a mesec ranije 139 dinara

Potrošači u Srbiji su u septembru minule godine u pojedinim marketima ulje plaćali oko 132 dinara, a cena na početku 2020. ta cena je bila oko 121 dinara.

Zato mnogi strahuju da bi ovaj rast cena mogao da dovede do toga da cena jednog litra ulja košta čak i do 200 dinara! Mnogi građani kao alterantivu ovom poskupljenju ulja, nalaze u svinjskoj masti kao zameni.

Možda će vas zanimati

Na pitanje zašto ovoliko rastu cene ulja, stručnjaci navodi da na sam rast utiče više razloga, poput vrednosti suncokreta kao sirovine, sve veće trgovačke marže, ali i rast cena palminog ulja na svetskom tržištu.

Direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović rekla je da poskupljenje ulja ne može da se posmatra samo na tržištu u Srbiji, jer je to berzanska roba i njena cena zavisi isključivo od međunarodnih berzi.

Ističe da poslednje tri nedelje postoji trend rasta cena suncokretovog ulja isključivo zbog poskupljenja palminog ulja, koji je parametar za određivanje cene. 

"Možda je to teško razumeti, ali je to jedan od glavnih razloga poskupljenja. Uz to i sama sirovina je berzanska roba. Suncokret i uljana repica kod nas traju dva do tri meseca i to se odmah rasproda, zato i ne čudi što sad skoro da i nema suncokreta na tržištu. Poslednjih mesec dana ne raste samo cena biljnog ulja i suncokreta, već ono što je neuobičajeno je da su poskupele pšenica, kukuruz i soja, kao i njihove prerađevine", kaže direktorka Udruženja "Žita Srbije".

Na sve ovo utiče i aktuelna pandemija korona virusa, pa tako kako kaže Savović, veliki potrošači prave zalihe, a ne manjka ni veći izvoz svuda u svetu i uvoz u zemlje koje su veliki potrošači. 

Na cenu ulja isto tako utiču i same uljare i trgovačke marže.

Iz Ministarstva trgovine navode da je snabdevenost tržišta u Srbiji suncokretovim uljem trenutno dobra i ne postoji bojazan da će doći do nekih poremećaja na tržištu. 

Kako kažu, Srbija ima dovoljno ulja da podmiri potrebe domaćeg tržišta, ali i da pokrije izvoz u redovnim količinama.

"Doduše, imamo u vidu da je tokom prošle godine jestivo ulje poskupelo za 25 odsto", navodi državni sekretar tog ministarstva Uroš Kandić i dodaje da je glavni razlog za poskupljenje ulja slabiji rod suncokreta kod najvećih svetskih proizvođača, koji je očekivano doveo do rasta cena sirovine.

Ističe i da je prošle godine i u Srbiji rod suncokreta bio nešto slabiji nego 2019. godine.

Inače, prema podacima Ministarstva trgovine, prosečna cena flaše jestivog ulja u januaru prošle godine je bila 121,8 dinara, dok je sada prešla 150 dinara.

Tako je sada prosečna cena flaše "dijamant" ulja 154,99 dinara, dok je "iskon" - 152,99 dinara, a najskuplji je "vital", koji u jednom trgovinskom lancu dostigao cenu od 179,99 dinara! Takođe, poskupele su i cene robnih marki koje sami trgovinski lanci pakuju.

(Mondo/Novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ola

Svinjska mast je zdravija.

Djiha

Djiha narode.... Djiha ....

Napredna štetočina

Zlatno doba!

special image