• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEVEROVATNO! GARSONJERA NA GRČKOM PRIMORJU ZA 25.000€: Nikad povoljnije do nekretnine, GRCI DRASTIČNO SNIZILI OVU STAVKU

Autor Aleksandra Vasić

Korona nije sprečila Srbe da kupuju stanove u Grčkoj za izdavanje i sopstvene potrebe, pokazuju podaci agencija za nekretnine.

Kako za MONDO kažu iz firme za prodaju stanova u Grčkoj, interesovanje za kupovinu, naročito u turističkim mestima u Grčkoj, ponovo je "živnulo" i sve više je zainteresovanih Srba, koji pronalaze povoljne nekretnine. 

Najviše se kupuju stanovi na severu Grčke i to kvadrature do 50 kvadrata. Najčešće se koriste za sopstvene potrebe, ali mnogi pokušavaju i da izdaju stan tokom godine, kako bi zaradili novac i povratili uloženo. 

Ipak, mnogi shvate da izdavanje nekretnina i stanova "na daljinu" nosi mnoge nepredviđene troškove, pa je zato najbolje da se prvo raspitaju kako funkcioniše izdavanje, koje su najjednostavnije opcije i kakvi stanovi se najviše traže. 

Možda će vas zanimati

KOLIKO KOŠTAJU KVADRATI U GRČKOJ?

U poslednjih godinu i po dana, cena kvadrata u Grčkoj poskupela je između pet i 10 odsto. Prosečna cena kvadrata u Grčkoj iznosi između 1.000 i 2.000 evra, u zavisnosti od lokacije i stanja objekta, kaže za MONDO Nikola Nedeljković, koji se bavi prodajom i rentiranjem nekretnina u Grčkoj i na Kipru. 

"Sve zavisi od lokacije. Kvadrat u Solunu, Atini i primorskim mestima može da se kupi već od 800 evra, mada su uglavnom to lokacije nešto udaljenije od centra. Najpovoljnije garsonjere mogu da se nađu i po ceni od 25.000 evra, to je nekih 20 kvadrata. Ono što je dobro jeste što su cene stabilne, nema većih poskupljenja i oscilacija",kaže Nikola Nedeljković. 

STANOVI U PEFKOHORIJU, ALI NE I NA ZAKINTOSU

Kako kažu za MONDO iz ove kompanije, Srbi najviše kupuju stanove na severu Grčke, u popularnim turističkim mestima za naše turiste. 

"To su uglavnom stanovi u Pefkohoriju, Hanijotiju i mestima koja su zanimljiva našim turistima. Čak 90 odsto kupovine je u tim regijama. Uglavnom su to stanovi prosečene veličine 40 ili 50 kvadrata, sa jednom ili dve spavaće sobe. Ostrva kao što je Zakintos su mnogo skuplja i Srbi mnogo manje kupuju nekretnine na tim lokacijama",kažu iz kompanije za prodaju nekretnina u Grčkoj. 

PRVO ZA SEBE, POSLE ZA IZDAVANJE

Najveći broj naših državljana stanove u Grčkoj kupuje ne da bi zaradili, već da bi imali smeštaj za sebe. Ipak, ima i onih koji žele da zarade od rentiranja. 

"Veliki broj ljudi iz Srbije zapravo kupuje nekretine pre svega za svoje potrebe, kako ne bi plaćala hotele tokom letovanja. Kada oni nisu u Grčkoj, onda ih ustupaju rođacima i prijateljima. Ima i onih koji kupuju stanove za izdavanje, čak i podignu kredit na 20 godini, kao kada kupuju stan u Srbiji. Ipak, često je problem kada shvate da imaju neke dodatne troškove zato što nisu u zemlji i rentiranje je malo drugačije i komplikovanije", kažu iz kompanije za nekretine. 

STAN NA DAN ILI ZAKUP ZA CELU SEZONU?

Kako objašnjavaju, ako se stan izdaje kratkoročno, sezonski ili kao "stan na dan", potrebno je unapred predvideti kako će se organizovati posao. 

"Potrebno je da neko sačeka onoga ko želi da rentira stan, da mu donese ključ, da obezbedi čišćenje apartmana. Zbog toga se time obično bave oni koji imaju nekoga u Grčkoj za ovaj posao. Mnogima je lakše da izdaju zakup agenciji za celu sezonu ili da nađu stanara koji će biti tu cele godine", kažu iz agencije za prodaju nekretina u Grčkoj. 

DODATNI TROŠKOVI TRI ODSTO

Ono što je prednost pri kupovini nekretnina, jeste što je Grčka snizila poreze za kupovinu novih nekretnina. To znači da se na nove objekte koji su kupljeni više ne plaća porez od 20 odsto, već od nešto više od tri odsto. 

"To znači da, ako kupite nekretinu koja košta 50.000 evra, računajte da ćete platiti još 5.000 evra na dodatne troškove, koji ukljućuju porez, provizije, naknade za advokate. U odnosu na druge zemlje, to nije mnogo", kažu za MONDO iz agencije. 

KAO PRE KORONE

Da podsetimo, u Grčkoj je donesen zakon koji omogućava državljanima drugih zemalja koje nisu u Evropskoj uniji, da kupe nekretnine po svim propisima koji važe za državljane Grčke. 

Kada je Grčku pre deset godina pogodila jaka ekonomska kriza, cene nekretnina na moru pale su na 500 evra, pa je na hiljade Srba pokupovalo apartmane po cenama šupa i garaža u Beogradu. U Leptokariji postoji Niška ulica, jer je tamo čak 35 Nišlija kupilo stanove, koje danas uspešno rentiraju.

Do sada je to funkcionisalo, ali ozbiljni problemi nastali su sa pojavom korone, kada je Grčka zatvorila granice za Srbe, ali sada se sve vraća u normalu. 

Kako kažu za MONDO iz agencije za nekretnine, interesovanje za nekretine postoji i sada je na nivou kao pre korone, i mnogi iščekuju da posle 15. maja odu u Grčku i potpišu ugovore.

Pročitajte još

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Veteran

Neverovatne cene su u stradiji, a tamo su normalne...

Ml

Šta je neverovatno? Vidite koje su cene na Crnom moru(Bugarska). 50m2 za 20.000-25.000

special image