• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA POSKUPLJENJA U SRBIJI OD 1. JULA: Još jedan udarac na džep, ove usluge ćemo morati DODATNO da plaćamo!

Autor Tamara Jovanović

Od prvog jula ovde godine većina taksi će dodatno da poskupi.

 poskupljenje administrativne takse Izvor: MONDO/Goran Sivački/DuxX/iStockphoto

U Službenom glasniku objavljeni su novi izvodi republičkih administrativnih taksi, a koje je nedavno donela Vlada Srbije.

Cilj je bio da se one usklade sa dinarskim odnosima, da bi se na taj način iznos taksi uskladio sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koje redovno objavljuje Republički zavod za statistiku. Kako navode, uzima se indeks cena za period od 1. januara do 30. aprila ove godine.

Šta će sve da poskupi?

Kako je reč o usklađivanju cena, promenom će biti pogođena većina administrativnih taksi, i iako poskupljenje nije drastično, i najčešće iznosi od 10 do 50 dinara po taksi, građani kojima su potrebni određeni dokumenti i potvrde će već sledeće nedelje te usluge plaćati više.

Što se tiče izdavanja vozačke dozvole, ono će poskupeti 30 dinara, te će koštati 1.140 dinara. Zahtev za izdavanje, bilo probne ili redovne biće naplaćeno dodatnih 10 dinara, pa će iznositi 290 dinara.

Možda će vas zanimati

Ako vam je potrebna dokumentacija koja je vezana za državljanstvo, rešenje o prijemu će od naredne nedelje biti skuplje za 530 dinara i biće potrebno da izdvojite 19.580 dinara. Potvrda o prestanku državljanstva će poskupeti sa 34.200 dinara, na 34.830 dinara.

Taksa za uverenja ili potvrde će takođe koštati 30 dinara skuplje, tj. 670 dinara dok će taksa za rešenje koštati 570 umesto dosadašnjih 550 dinara. 

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Skok cene će pogoditi i sve koji vade dozvolu za nošenje oružja, koja će poskupeti za 240 dinara. Tako će sada za izdavanje oružnog lista i registracija oružja koštaće 5.780 dinara, umesto 5.620 dinara.

NALED: Stanje neporeskih dažbina i dalje neuređeno

Početkom juna, na konferenciji za novinare u NALED-u, direktorka za regulatornu reformu  Jelena Bojović je navela da je osnovna ideja reforme da se napravi jedinstveni registar neporeskih nameta.

"To pokušavamo deset godina, a ideja je da se napravi javni registar tih nameta u kome bi bile sve takse i naknade i da se one mogu naplaćivati samo ako su u tom registru", objasnila je ona.

Na konferenciji je istaknuto i to da je ponekad u lokalnim samoupravama situacija šarenolika, u smislu da jedna ima 130 taksi dok druga ima 30 i sl. Oni su naveli tada da je prosečan iznos taksi koje se propisuju na lokalu 173 dinara, i da iznos varira od 20 do 300 dinara.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 45

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Za dokumente imamo E-UPRAVU i svi podaci mogu da se uz saglasnost stanke pribave po sluzbenoj duznosti tako da ko nece da placa ne mora !!!

Baki

Lepo sve poskupljuje,plate i penzije miruje,a cvetamo samo neznam gde i u cemu cvetamo,ciji cepivi cvetaju,piliticki se zaposljavate u svim institucijama,posten narod ceka pisao na birou vise od 10 godiba ,sramora pojavice se drzo neki robin hud ,udarili ste na sirotinju i jadan narod koji jedva skraj sa krajem sasravlja,,

Prle

Ko prezivi pricace

special image