• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PONOVO POSKUPLJUJE GORIVO U SRBIJI? Cena nafte u svetu drastično skočila, evo kako će to uticati na našu zemlju

Autor Tamara Jovanović

Cena nafte u svetu raste iz dana u dan. Jedan barel sada vredi 75 dolara što je najveća cena u poslednje tri godine. Mnogi se pitaju da li će zbog toga doći i do skoka cena goriva u Srbiji.

 cena goriva poskupljenje Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije ističu da je poskupljenje u našoj zemlji neminovno, i da će ono stići u Srbiju za 6 do 8 nedelja. 

Trenutno kod nas litar benzina košta oko 156 dinara, a dizela oko 160 dinara, gledajući april, poskupelo je za šest dinara, odnosno 3 dinara za naftu. Međutim, do sada je ipak bio rekord kada je cena skočila do čak 170 dinara po litru.

Cena barela vrtoglavo raste. Danas je 75 dolara, u februaru je bio 60 dolara. U novembru prošle godine barel je koštao 40 dolara, a pre godinu i po dana samo 20 dolara.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je nezahvalno prognozirati kretanje cena u narednom periodu, ali da je činjenica da globalna dešavanja imaju uticaja i na srpsko tržište.

"Ne bih mogao da preciziram kolika će cena nafte biti i kako će se kretati, ali je definitivno da će promene na globalnom nivou uticati i na srpsko tržište nafte i njenih derivata", istakao je Mićović.

Možda će vas zanimati

Nebojša Atanacković iz Nafte AD ističe da poskupljenje nafte u svetu bilo očekivano, s obzirom na to da je cena bila u padu zbog pandemije korona virusa i smanjene tražnje.

"Nakon stabilizacije situacije sa koronavirusom bilo je za očekivati da će skočiti cena nafte u svetu, jer je skočila i potražnja. Sada je došlo do oporavka privrede, vraćanja letnjim turističkim tokovima, povećanju broja letova aviona... Viiše je i automobila u pokretu, privreda se vraća ranijim aktivnostima, pa raste i potreba za naftom", ističe Atanacković.

Na pitanje koliko bi tačno moglo da poskupi gorivo u Srbiji, nije mogao da precizira, ali je naveo primr.

"Cena goriva u Srbiji raste od marta. Ako bi sada dodatno skočila za, recimo, 10 dinara, to bi bila gornja granica kada bi država morala da smanji akcizu S druge strane, u Srbiji je nedavno doneta odluka o povećanju akciza na gorivo od 1,3 odsto što je dodatno povećalo cenu goriva. Akciza na benzin, inače iznosi oko 58 dinara po litru, na evrodizel oko 60 dinara, a na tečni naftni gas 45 dinara po kilogramu", ističe Atanasković.

I u regionu skočile cene

Upoređujući cene u regionu, gorivo je znatno skuplje u Srbiji u odnosu na Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku. Međutim, u Grčkoj je definitivno najskuplje, gde litar bezolovnog benzina košta 1,62 evra.

(MONDO/Blic Biznis)

Pročitajte i ovo

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Buda

Na našu....... Necu reci sta jer to i nije nemoze uticati bas nista. Cene ce ici u nebesa bas kao sto je sve i poskupelo, samo da dostignemo tu famoznu brojku od 700-800e prosecne plate koja ce vredeti tri puta manje nego sto je vredela. Dotakli smo dno, nema dalje

ŠEF

U Turskoj dizel je do 90 din, u Bugarskoj 126….i takooo

Zozo

@ŠEF U S. Makedoniji je oko 117 din.

special image