• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA KIRIJU ODE I CELA PLATA: Paprene cene stanova, garsonjera u centru Beogradu čak 500 evra - uskoro još skuplje?

Autor Tamara Jovanović

Cena nekretnina drastično je poskupela, a sada je došlo i do značajnog povećanja kirija za iznajmljivanje stanova.

  Cene kirija za izdavanje stanova i garsonjera Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Pre nekoliko meseci potražnja za stanovima drastično je skočila, a očekuje se da će početkom jeseni pomama biti još veća, kada počne nova studentska godina. 

I dalje su najtraženije garsonjere, ali i jednosobni stanovi, a cena zavisi od lokacije, ali i od infrastrukture.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku cene iznajmljivanja stanova za jul su povećane 2,5 odsto u proseku za celu Srbiju u odnosu na prošlu godinu, ali to povećanje je, čini se, i veće, naročito u većim gradovima poput Beograda.

Možda će vas zanimati

Kako navode, kirije za garsonjere u centru prestonice idu i do 500 evra mesečno, a uz to treba da izdvojite i dodatni novac za račun za struju, internet, infostan i eventualno kablovsku televiziju. Dok bi četvoročlana porodica u centru morala za dvosoban stan da čak izdvoji 700 evra mesečno.

UTICAJ PANDEMIJE

U proseku, najam prosečnog stana u Beogradu košta od 200 do 700 evra, zavisno od lokacije, dok su nova naselja poput Beograda na vodi daleko skuplja i tamo kirije idu i preko 2.000 evra.

Zbog pandemije koronavirusa potražnja za stanovima bila je minimalna ili je nije uopšte nije bilo jer se većina studenata zbog onlajn nastave vratila kućama. Međutim, od proleća je ponovo počela masovna pomama nekretnina za izdavanje, a dočekale su ih šarenolike kirije u zavisnosti od lokacije nekretnine, da li blizu stana ima igralište za decu, vrtić, pijaca, garaža, parking mesto.

"Imam četvoročlanu porodicu, dvoje male dece, supruga i ja. Tražimo stan u Beogradu koji ima 45 kvadrata negde bliže centru zbog posla, međutim, kirije se kreću i do 500 evra plus troškovi. Pošto sam samo ja zaposlen, kad bih iznajmio takav stan, morao bih skoro celu platu da dajem samo za kiriju. Vlasnici stanova često nameću nerealne cene i uopšte ne uzimaju u obzir plate građana. Plašim se da će na jesen kirije možda biti još veće", kaže za Kurir Leskovčanin Dimitrije Arsić, koji se zbog posla doseljava u Beograd.

(MONDO/Kurir)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Natalija

Ne čudi me što su garsonjere u centru toliko skupe. Ali nije mi ni žao, jer znam ko ih iznajmljuje. Onaj ko "mora" da živi u krugu dvojke, treba i da plati. Ja sam iz šireg centra pobegla zbog takvih. Prošle godine sam preko nekretnina kupila kuću u Sremu i preselila se. Živim daleko mirnije, sa mnogo manje para, a opet sam sasvim dovoljno blizu grada, da ništa ne gubim. Divota...

Korisničko ime

Ogroman je pritisak na Beograd i normalno je da cene rastu.

special image