• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEOGRAD VIŠE NIJE NAJPOPULARNIJE MESTO ZA ŽIVOT: U ova dva grada stanovi idu kao alva, drastično skočila i cena

Autor Tamara Jovanović

Sve više građana odlučuje se za kupovinu nekretnine van prestonice.

 Cena stanova u Nišu i Kragujevcu Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Pre nekoliko meseci pala je potražnja stanova u Beogradu, a malo ko je verovao da će ga sa trona svrgnuti Kragujevac. Međutim, nedavno je prestonica odmakla na treće mesto, jer je Niš sada ubedljivo na vrhu kada je u pitanju rast obima prodaje, ali i po rastu cene po kvadratu.

Najnoviji izveštaj RGZ pokazuje da je najveći rast broja kupoprodajnih ugovora upravo bio u ovom gradu koji ima oko 400.000 stanovnika. Kako se navodi, u drugom kvartalu ove godine u Nišu je prodato tačno 104,6 odsto više stanova nego u prvom kvartalu. U Beogradu i Kragujevcu rast je istovremeno iznosio 90 odsto, a u Novom Sadu 81 procenat.

Možda će vas zanimati

Iako je za neke ovo neočekivano, drugi pak navode da su Niš i Kragujevac postali popularni u poslednje vreme zbog toga što se gradi sve više fabrika, a samim tim postaju gradovi sa više stabilnih primanja i sa boljom infrastrukturom.

"Kad imate posao, vi nemate potrebu da idete dalje i da se selite za platom. Isto tako kad imate posao, prijavu i zaradu drugačije vas gledaju u banci kada treba da vam daju kredit. A, danas su stambeni krediti povoljnji nego ikad, kamate idu i ispod tri odsto godišnje",  kaže N. J. koji ozbiljno razmišlja o kupovini stana u Nišu.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da se tržište nekretnina ne smiruje, kao i da ne treba sporiti njegovu i više nego aktivnost po pojedinim gradovima u Srbiji.

"Velika je je potražnja za stanovima i placevima, a to diktira i cene. Kad imate otvaranje firmi, onda imate i posla, a ovo su gradovi koji su postali pravo stecište novih biznisa. U Kragujevac su došli Nemci, postoje i mnoge druge nove proizvodnje, a slično je i u Nišu. Tu je naravno i infrastruktura što sve zajedno stvara bolje uslove za život",  ističe Rodić.

Tako je za samo poslednjih šest meseci u pojedinim delovima Niša kvadrat poskupeo za više od 40 odsto, što je rekord u Srbiji. U Bulevaru Nemanjića su cene oborile sve rekorde. Neverovatnih 41,14 odsto rast vrednosti nekretnina, znači da se u januaru kvadrat plaćao 924 evra, dok je krajem drugog kvarala on vredeo 1.300 evra.

Na Durlanu je vrednost kvadrata rasla za 22,91 odsto i tamo se kvadrat u junu popeo na 949 evra. Na Paliluli u Nišu je cena kvadrata rasla za 17,3 odsto, a u Panteleju, koji je zabeležio u ovom gradu najmanju stopu rasta u poslednje pola godine, vrednost je rasla za čak 12,3 odsto.

(MONDO/Blic Biznis)

Pročitajte i ovo

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Krpuš Đuro

Pa koga vi lažete, sebe ili nas? Pa u istoj zemlji živimo, nismo ni ćoravi ni glupi. Svi se potrpaše u N.S. i Bg. a ovo što pišete apsolutno nije tačno.Crnogorci, Bosanci, Krajišnici, Hercegovci i ogroman deo Srbije da mogu da biraju nikada ne bi izabrali da žive u gradu na Nišavu. P.S. Čuj Niš 400.000. stanovnika...

Lobo

Ma kako da ne. Pun Bg je svih sa strane, nije problem,metropola je. Kakav bre Kg, beže ljudi glavom bez obzira, za Bg. Ns.... Kakav kvadrat u Kg i Nisu.. Pa u Bg. go... no da staviš na oglas, prodalo bi se.

BG

Bilo bi prelepo pa da svi ''beograđani'' vrate svojim kućama :D

special image