Kada je reč o novogradnji, u centralnim beogradskim opštinama treba izdvojiti između 1.900 i 3.000 evra po kvadratnom metru, što odgovara podacima RGZ-a.

Eksperti objašnjavaju da je na rast cena presudno uticala pandemija koronavirusa, kao i povećanje cene građevinskog materijala. Kaća Lazarević iz agencije za prodaju nekretnina kaže da je najteže naći stan koji košta od 30.000 do 50.000 evra.

"Dolaskom korone u početku smo svi bili u šoku i nije se ništa radilo prvih par meseci, a onda je krenula ekspanzija što se tiče tržišta nekretnina. Ljudi nisu imali više gde da ulažu svoj kapital, ostalo je sve ovde u Srbiji i počelo se sa ulaganjem u nekretnine, smatrajući da je to najsigurnije ulaganje. Zbog velike potražnje porasla je i cena kvadrata, a automatski i cena građevinskog materijala", rekla je ona.

Osim u Beogradu, do skoka cena nekretnina došlo je i u Nišu, Novom Sadu, a pogotovo u Pančevu, gde je u roku od samo dve godine cena kvadrata skoro pa udvostručena.

Agent za nekretnine Dragan Rabatić iz Novog Sada kaže da je novogradnja u tom gradu dominantnija u odnosu na starogradnju, kao i da cene kvadrata iznose od 1.500 do 2.000 evra i naviše.

NEMOGUĆE NAĆI STAN DO 50.000 EVRA U BEOGRADU: Poskupljenje za godinu dana 200 evra po kvadratu Kurir televzija

"Kupci najčešće kupoprodaju vrše predugovaranjem, prateći gradnju plaćaju dogovorenu cenu koju isplate do kraja gradnje. To nam govori da su spremni da čekaju", rekao je Rabatić gostujući na Kurir televiziji.

(MONDO)