• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CRNA GORA POSTALA MEKA ZA INVESTICIJE: Srbi u poslovanje kod komšija ulažu MILIONE, samo ove 2 zemlje kupuju više

Autor Veljko Petranović

Državljani iz inostranstva i pravna lica u prvih devet meseci ove godine su u poslovanje u Crnoj Gori uložili ukupno 599,86 miliona evra, što je za 93,07 miliona više nego u isto vreme 2020. godine, ali i za 63,18 miliona evra manje nego u 2019. godini.

 Srbija i Crna Gora Izvor: MONDO/Goran Sivački/Shutterstock/argus

Kako se navodi u podacima koje je prikupila Centralna banka, u Crnoj Gori postoji trend rasta ulaganja u nekretnine. Ova statistika takođe otkriva da su stranci kupili nekretnine u vrednosti od čak 184,26 miliona evra, što je do sada najviši iznos na godišnjem nivou još od 2014. godine.

Kao i ranijih godina, na vrhu liste zemalja iz kojih je stiglo najviše ulaganja od januara do kraja septembra nalazi se Rusija sa 95,56 miliona evra. Od toga se najveći iznos odnosi na nekretnine koje su ruski državljani kupili u Crnoj Gori. Druga među ulagačima je i dalje Malta, s istim iznosom kao i na kraju maja, od 70,35 miliona evra.

Možda će vas zanimati

Srbija je treća, a ulaganja iz nje su najvećim delom usmerena na kupovinu nekretnina, za koje je plaćeno 27,53 miliona evra. Za prvih devet meseci više od deset miliona evra u nekretnine u Crnoj Gori uložili su građani pet zemalja, a još 17 njih je imalo ulaganja veća od milion evra.

Od 184,26 miliona evra, koliko iznosi vrednost svih prodatih nekretnina u Crnoj Gori, od početka godine do kraja septembra, najviše novca dali su građani Rusije – 37,94 miliona evra.

To znači da su tokom septembra oni potrošili 6,48 miliona evra samo na nekretnine. Srbija je povećala svoj udeo za više od četiri miliona evra, te je ukupan iznos dostigao 27,53 miliona evra.

Sledi je Nemačka, sa 18,07 miliona evra uloženih u nekretnine, odnosno 6,7 miliona više nego na kraju avgusta. Iz SAD i Švajcarske uloženo je 12,8, odnosno 11,18 miliona evra. Između tri i šest miliona evra za nekretnine dali su građani Velike Britanije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Poljske, Češke, Belgije i Austrije.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PG 89

Od 1 januara minimalac je 450eur, vece penzije i plate svima do 30%, uveden djeciji dodatak za djecu do 6 god, besplatni udzbenici po skolama...jos se ceka do Nove sasvim sigurno pozitivan izvjestaj za pronalazak nafte i gasa.. Od nezavisnosti do promjene vlasti minimalac je povecan sa 190eur na 222eur. Eto sta znaci promjena vlasti kod nas

Deda

@PG 89 Sve je to ok i neka bude nafte ali u penziju se kladim da je 30k tona maksimum i to ne od ove vec gomile busotina na tom polju, budimo realni..

Hehe

@PG 89 Tebe ćemo postaviti za novog predsednika.CG ima stanovnika koliko jedan Zemun.

special image