• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA ĆE BITI ZA CENOM KVADRATA SLEDEĆE GODINE: Ove lokacije će biti najskuplje za kupovinu stana

Autor Uroš Matejić

Cene kvadrata u gotovo celoj Srbiji veće su za devet do 20 odsto nego prošle godine.

 Najskuplje lokacije za kupovinu stana u 2022. godini Izvor: Youtube/PrintScreen

Jagma za stanovima u Srbiji, a pre svega u Beogradu, ne jenjava, a tradicionalno se najviše traže manji stanovi i oni koji se ne cene više od 2.000 evra koliko je trenutno prosek u BeograduOpšti rast cena širom Srbije biće nastavljen i tokom 2022. godine, a ovakav trend pratiće i građevinska industrija.

Cene kvadrata u gotovo celoj Srbiji veće su za devet do 20 odsto nego prošle godine, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda za treći kvartal ove godine, kvadrat stana u Beogradu u proseku je poskupeo 250 evra u odnosu na isto vreme u 2020 godine. Umesto pada koji se očekivao na proleće 2020. godine, na tržištu nekretnina u Srbiji dogodio se vrtoglav rast - u trećem kvartalu 2021, u nekretninama je bilo milijardu i po evra, što je 27 odsto više novca nego u isto vreme prošle, a 74 odsto više nego u istom periodu 2018. pokazuje novi izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Možda će vas zanimati

Prosečna cena kvadrata u novogradnji u Beogradu u trećem kvartalu ove godine prvi put je premašila 2.000 evra i stigla do iznosa od 2.080 evra. Kvadrati su sve nedostižniji i zbog vrtoglavog poskupljenja građevinskog materijala. Cene pojedinih proizvoda, bez kojih nema gradnje, poslednjih meseci su duplirane, a upućeni tvrde da će - rasti i dalje.

Iako je cena na pojedinim mestima vrtoglavo skočila, postoje delovi Beograda u kojima su stanovi i dalje pristupačni, ili barem na granici pristupačnosti. Operativni direktor City Experta Miloš Mitić rekao je da je sve ukazivalo da će doći do stabilizacije cena nekretnina na tržištu, ali da do toga ipak neće doći. 

"Teško je i dalje prognozirati kretanje tržišta nekretnina s obzirom na to da imamo i dalje veliku neizvesnost sa koronom, gde čekamo neko konačno rešenje. Sve je ukazivalo da ce doći do stabilizacija ili blagog pada cena početkom ove godine, ali do toga nije došlo i imamo sasvim obratnu situaciju na tržistu. Trenutna očekivanja su da ce se taj trend nastaviti i u narednoj godini", rekao je operativni direktor City Experta Miloš Mitić za Novu i dodao:

Izvor: Unsplash

"Cene svih inputa za gradnju rastu (materijal, radna snaga), a to se na kraju uvek odrazi na krajnjeg potrošaca. Tako da ako sagledamo ove okolnosti, ne očekujemo promenu trenda u 2022. u odnosu na tekuću godinu. Što se tiče konkretnih delova grada, najveći rast u odnosu na postojeće cene ponovo očekujemo u centralnim opstinama, kao i u onim opštinama koje će infrastrukturno najviše napredovati (Mirijevo, Krnjača, Voždovac)", podvukao je Mitić.

Operativni direktor City Experta kaže da se tražnja najviše orijentiše ka novogradnji i naglasio gde u ostatku Srbije možemo da očekujemo rast cena.

"Što se tiče ostatka Srbije, rast se očekuje u drugim velikim gradovima koji predstavljaju centre u okruzima u okviru kojih se nalaze, a to su Novi Sad, Niš, Kragujevac, ali i Pančevo zbog blizine Beograda", zaključio je Mitić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Doktor

Sta ce se desiti? Nista, stanje ce stagnirati dok broj stanovnika ne padne na ispod 1,5mil u Beogradu sto ce se desiti u narednih 5 godina. Prijavljenih, sa neprijavljenima ta cifra koja ce biti okidac je 1.8mil. Zasto? Zato sto je trenutna situacija koja dize cenu upravo renta i razlog tome je sto postoji veliki broj vlasnika vise stanova koji se izmajmljuju. Treca stavka je ona koju vlada koci iz nekog razloga. To je porez na luksuz i to bi napunilo budzet. Za vlasnike vise stanov aporez na luskuz, proporcijalni, za one koji laziraju vlasnistvo kazna oduzimanja imovine. I budzet bi se puniuo, cene stabilizovale, mladji parovi lakse dolazili do nekretnina i natalitet bi skocio.

Niki

U drugoj polovini 2022 doći će do zasićenja kvadratima.

special image