Prvi domaći letovi na liniji između Niša i Beograda biće obnovljeni posle 18 godina odnosno 16 godina od kada su totalno ukinuti posle raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore. Poslednji letovi na domaćim destinacijama bili su obavljani 2006. godine sa Aerodroma Niš ka Tivtu odnosno Aerodroma Beograd ka Podgorici i Tivtu.

Razvoj vazdušnog saobraćaja sa Aerodroma Niš duboko zaseže u period pre Drugog svetkog rata i perioda Kraljevine Jugoslavije kada je 1. maja 1935. godine uspostavljena prva linija između Niša i Beograda ka kojoj je saobraćao prvi nacionalni avio-prevoznik Aeroput. Letovi između ova dva grada obavljani su do pred sam početak rata.

Nakon rekonstrukcije Aerodroma Konstantin Veliki Niš koji je pretrpeo tokom 99 godine znatna oštećenja tokom NATO bombardovanja i njegovog ponovnog otvaranja za vazdušni saobraćaj tokom 2003. i 2004.godine obavljeni su letove između Niša i Beograda od strane JAT Airways-a, navodi Fly from Niš.

Nakon 18 godina Niš i Beograd ponovo će biti povezani domaćom linijom nacionalnog avio-prevoznik Air Serbia ka kojoj će putnici leteti 2 puta nedeljno od 6. odnosno 7. januara. Putnici iz Beograda, ali i oni koji će tranzitirati, sletaće u Niš svakog četvtka i subote, dok će putnici iz Niša poletati svakog jutra petkom i nedeljom.

Air Serbia će putnicima nuditi veliki broj destinacija iz svoje mreže ka kojim će moći da lete preko Aerodroma Beograd ukoliko se odluče da koriste ovu vazdušnu luku za dalji nastavak svog putovanja. Domaći turisti i privrednici biće u prilici takođe da koriste isključivo let Niš - Beograd i obrnuto kao vid domaćeg saobraćaja čime će značajno uštedeti na troškovima samog puta kolima.

Letovi ka i iz Beograda biće obavljani avionima tipa Airbus A319 i ATR72 kapaciteta 144 odnosno 66 sedišta.

Karte za let do Beograda se mogu naći po ceni već od 2.519 dinara i mogu se kupiti preko sajta Air Serbia-e.

(MONDO)