Novčana pomoć mladima u iznosu od 100 evra izazvala je veliku pažnju te populacije, pa je tako ministar finansija u okviru rubrike "Pitajte ministra finansija" na Instagramu, pozvao građane da mu upute pitanja u vezi s ovom temom. Siniša Mali bio je zatrpan pitanjima koja se odnose na podsticajne mere.

"Pričamo o isplati 100 evra pomoći mladima", naveo je ministar ranije u toku jučerašnjeg dana na Instagramu u storiju, dodavši da upravo tu zainteresovani mogu da mu šalju pitanja.

Ono što je mnoge ovih dana zanimalo svakako je i precizan podatak o tome kolika je starosna granica koja je uslov za isplatu pomoći.

"Da li će isplatu dobiti svi 'sa navršenom' 30. godinom života ili 'do navršene' 30?", glasilo je pitanje jednog od korisnika pomenute društvene mreže.

Ministar Mali na to je odgovorio da će pravo na 100 evra novčane pomoći imati mladi od navršenih 16 do navršenih 29 godina, na dan stupanja na snagu zakona koji reguliše ovo pitanje, a koji će se naredne nedelje naći na sednici Narodne Skupštine.

115289390861d48c0e43da1432598182_w640.jpg
Instagram/mali_sinisa 

Takođe, jedno od pitanja je glasilo "Da li je potrebna naknadna prijava ako smo već bili u registru prethodnih isplata?".

"Jeste, potrebna je!", odgovorio je Mali.

Na pitanje da li je potrebno da se za 100 evra prijavi i neko ko prima porodičnu penziju, ministar je poručio: "Da, potrebno je da se svi prijave sem primaoca novčane socijalne pomoći i lica u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija".

Jednog korisnika društvene mreže interesovalo je i da li je za isplatu potreban nov račun ili u tu namenu važi stari namenski račun koji je otvoren prilikom isplate prethodne novčane pomoći od 20 evra.

"Ne važi stari namenski račun, ukoliko nemate svoj, odaberite banku u kojoj želite da vam izvršimo isplatu i mi ćemo vam otvoriti račun", odgovor je ministra finansija.

Podsetimo, adresa za prijavljivanje biće ista kao i prethodnih puta kada su se građani prijavljivali za novčanu pomoć od države - idp.trezor.gov.rs.

Isplata počinje u februaru

Za dobijanje 100 evra biće potrebna samo lična karta i broj računa, ili, ukoliko lice ne poseduje račun, treba samo da odabere banku u kojoj će Ministarstvo finansija otvoriti račun zbog isplate pomoći. Isplata novca počinje početkom februara.

Prijava za ovu vrstu pomoći će biti moguća od 15. do 30. januara 2022. godine, na isti način kao što su se građani prijavljivali za prethodne vrste pomoći države, dakle preko portala Uprave za trezor.

(MONDO)