• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U SRBIJI SE BANKE GUTAJU - OČEKUJU SE NOVE AKVIZICIJE: Veliki preuzimaju male - evo kako sve to utiče na klijente!

Autor Uroš Matejić

Sedam najvećih banaka u Srbiji sada kontroliše gotovo 80 odsto domaćeg tržišta.

 Banka Izvor: Stterstock/Pavel L Photo and Video

U 2022. u Srbiji postoje 23 banke. Trend ukrupnjavanja najavljuje da će ih uskoro ostati desetak većih i nekoliko manjih. Poslednja u nizu akvizicija bilo je preuzimanje Kredi Agrikol od strane Rajfajzen banke, Komercijalna i NLB banka su se spojile, mađarska OTP je kupila Sosijete i Vojvođansku banku, Eurobank je uspešno sprovela proces pravnog pripajanja Direktne Banke. Najavljuju se i neke nove akvizicije.

Sada banke pružanjem specijalizovanih usluga vode borbu za poziciju na tržištu. U kojoj meri sve to utiče na obične korisnike?

Možda će vas zanimati

Sedam najvećih banaka u Srbiji sada kontroliše gotovo 80 odsto domaćeg tržišta. Kad se sabere dobit, pet banaka odnosi četiri petine ukupne bankarske zarade, godišnje. Razlog - niske kamate i digitalizacija više odgovaraju onima sa više klijenata. Manji su primorani da se za opstanak bore ponudom specifičnih usluga za ciljane klijente, piše RTS.

"Trenutno smo u pilot projektu koji imaju ugovorena određeno privremene i povremene poslove. Preko 90 posto naših kredita je obezbeđeno samo ličnom menicom, a istovremeno naš kredit u našoj banci je preko 300.000 dinara", navodi Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora jedne banke.

Svetski standard je jedna banka na milion stanovnika - u Srbiji ih je i dalje mnogo više. Pre dve decenije bilo ih je oko stotinu, nekima su oduzete dozvole, druge su dobile moćnijeg vlasnika. Sada imamo i domaće banke dovoljno snažne da kupe međunarodne.

"To je realno prema broju korisnika. I mi imamo jedno oligopolsko tržište gde imamo velike igrače, tih pet-šest banaka koje drže najveći deo tržišta - 70, 80 posto i mislim da će sudbina malih banaka iz tog ugla biti usmerena na neke tržišne, koje njima mogu bite zanimljive i atraktivne i to je nešto što postoji na zapadu kao neka mikrokreditna institucija - da ste orjentisani na mikro, mala preduzeća, srednja preduzeća i da tu vidite svoju perspektivu", objašnjava Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Šta odlazak ili spajanje banaka znači za običnog korisnika? U Narodnoj banci Srbije tvrde da ne znači ništa i da manje banaka neće značiti manje kvalitetnu uslugu.

"Bilo koje promene u cenama usluga, banke su dužne da pretohodno obaveste klijenta i da klijent pristane na to. Dakle, ove statusne promene svakako ne utiču na promenu cena usluga, a manji broj banaka, sa 23 sada, a ako ih bude manje naše tržište jeste i dalje konkurentno i banke imaju izbor da izaberu banku koja njima najviše odgovara", napominje Darko Samenković, gen. direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka.

Osim spajanja i strategija banke imaju novi izazov. Inflacija sve više preti svetu i pritiska monetarnu politiku da povećava osnovnu kamatu. Evropska centralna banka, za sada, se ne odlučuje na takav potez, a tako je i u regionu.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arsenije

Što manje članica u kartelu, to će lakše napraviti dogovor kako da još neki namet uvedu korisnicima. Do sada su te integracije pokazale da sa stanovišta korisnika ostaju da važe usluge koje su lošije i nepovoljnije po klijente (Npr. dok je bila mts Banka mogli ste bez provizije da koristite bilo koji bankomat, a održavanje računa je bilo 100 dinara. Od ukrupnjivanja tržišta bez provizije se mogu koristiti samo bankomati koji pripadaju novom vlasniku, a mesečno održavanje otišlo je na 250 din.).

special image