• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U NOVOJ GODINI I NOVI UDAR NA DŽEP: Banke u Srbiji će naplaćivati usluge koje nisu dosad, skuplje i održavanje računa

Autor Veljko Petranović

Nakon podizanja cena troškova u ovoj godini, domaće banke sada najavljuju nove, veće troškove i za narednu godinu.

 Banke u Srbiji podižu cene usluga Izvor: MONDO/Goran Sivački/Motortion/iStockphoto/YouTube/Printscreen/kanal9tvns

U nekim bankama je već poskupelo održavanje računa, a pojedine su najavile da će naplaćivati ono što do sada nisu. Iako neće sve banke postupati na isti način, ali je sigurno da će kod brojnih poskupeti održavanje računa, kao i SMS obaveštenja, korišćenja bankomata i isplate gotovine. Neke usluge biće skuplje 10 do 20 odsto, ali biće i banaka koje će uvesti veće dažbine.

Jedna banka je nedavno obavestila klijente da diže cenu održavanja računa sa 370 dinara mesečno na skoro 500. Druga je iznenadila novim troškom.

Kako je navedeno u obaveštenju, od naredne godine naplaćivaće se održavanje deviznog računa. Biće to nešto više od 100 dinara mesečno, a naknadu će skidati upravo sa deviznog računa, to jest štednje.

Možda će vas zanimati

U nekim bankama će biti skuplja i SMS obaveštenja o prispeću ili rashodu koja su samo ove godine poskupela sa 70 na 100 dinara mesečno. Treba računati i na mogućnost poskupljenja naknade za isplatu keša na bankomatu druge banke, a koja je ove godine u jednoj od domaćih banaka cenu usluge povećala sa 150 na 200 dinara.

Na spisku za poskupljenje je i usluga zamene kartice u slučaju da dođe do krađe ili gubika, koja ove godine prosečno košta oko 450 dinara.

Iz Narodne banke Srbije više puta su podsetili da banke nisu u obavezi da unapred dostavljaju izmene tarifa za usluge koje pružaju. U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, jedino moraju da informišu svoje korisnike pismenim putem, najmanje dva meseca ranije.

"Korisnik platnih usluga nije dužan da prihvati povećanje naknada za platne usluge koje banka pruža i može raskinuti okvirni ugovor s bankom bez plaćanja naknade i drugih troškova", objašnjavaju u NBS i dodaju da je svaka banka samostalna u odluci o ceni svojih usluga, ali "s obzirom na to da u Srbiji trenutno posluje više od 20 banaka, svakoj je u interesu da ima konkurentnu ponudu".

Od marta 2020. godine, sve banke su u obavezi da Narodnoj banci Srbije dostavljaju cenu 14 naknada koje naplaćuju klijentima, radi javnog objavljivanja na sajtu centralne banke.

Tako, na primer, mesečno održavanje računa košta klijente od 150 do 350 dinara, za osnovne pakete računa, mada pojedine banke ne naplaćuju ovu naknadu.

Izdavanje čekova naplaćuje se do 20 dinara po čeku, a dozvoljeni minus je i dalje ubedljivo najskuplja stavka koju zaračunavaju bankari u Srbiji i kreće se između 30 i 40 odsto.

Banke imaju posebne provizije i za prijem novca iz inostranstva na devizni račun u Srbiji, zatim za usluge mobilnog i elektronskog bankarstva, debitne i kreditne kartice, ali i za podizanje keša sa karticom.

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Basa Mrkalj

Najgore su banke kod nas zato sto nepostoji pravni sistem nepostoji drzava koja bi stala ispred gradjana da zastiti gradjane i korisnike bankarskih usluga zalosno je sto su banke postale zelenaske agencije koje koriste drzavni pravni aparat protiv nas samih i mislim da ce narod uskoro primeniti nacin koji je koristio nekada davno Ned Lud takozvani ludisticki pokret mislim da je to korisno upotrebiti protiv banaka pa,kako bude

Dragos

Koja to banka ne naplacuje mesecno odrzavanje racuna? Takva u Srbiji ne postoji.

KB

Banke su najveće bande lopovske zato ih i ima na svakom ćošku. LOPURDE

special image