Prevaranti prvo kreću sa manjim iznosima i kad im to pođe za rukom, nastavljaju da "pelješe" vaš račun sve dok ima sredstava na njemu. Ukoliko primetite da vam se ovo dešava, obavezno pozovite odmah svoju banku kako biste blokirali svoju karticu, jer je svaki minut bitan. Ukoliko to ne uradite, veoma brzo možete da ostanete bez svog novca na računu.

Tako se dogodilo M.G. iz Beograda koji je podneo je pritužbu u kojoj je naveo da su tokom noći između 27. i 28. septembra sa tekućeg računa izvršene neodobrene transakcije u iznosu od ukupno oko 48.000 dinara, da je, nakon što se ujutru probudio, primetio da mu je stiglo 19 SMS poruka od banke o potrošnji u iznosu od po 25 dolara, odnosno 2.535 dinara po transakciji.

On je rekao da je istog trenutka pozvao banku i blokirao račun, da je novac sa njegovog računa skinut putem društvene mreže Facebook, kao i da ni na jednoj društvenoj mreži nije unosio svoj PIN.

Banka je navela da korisnik je koristio debitnu platnu karticu i da njome vrši transakcije putem interneta. Što se tiče neodobrenih transakcija, banka je utvrdila da su u pitanju internet e-commerce transakcije (20 transakcija), koje su izvršene korišćenjem standardnih zaštitnih mehanizama sa platne kartice. Zato je najbitnije momentalno reagovati čim primetite čudne promene na vašoj platnoj kartici.

(MONDO/Telegraf)