• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BANKE UVODE VELIKU PROMENU, NEMA VIŠE PIN KODA: Uvode se nove kartice, biće potreban samo OTISAK KAŽIPRSTA

Autor Ivana Lazić

Biometrijske platne kartice bi mogle da uđu u upotrebu, a korisnicima bi na taj način bila omogućena veća zaštita.

 Pin kod na bankomatima ide u istoriju Izvor: YouTube/ShopperSinger

Banke će uskoro preći na izdavanje biometrijskih platnih kartica, što bi značilo da su odbrojani dani bankarskim karticama sa čipovima i pin-kodovima. Kod biometrijskih kartica sve što treba da uradite je da odete u banku i ostavite otisak kažiprsta. Taj otisak se registruje samo na platnoj kartici, tako da niko ne može da je koristi bez dozvole vlasnika, prenosi Mirror. 

Imajući u vidu da su banke u Srbiji najčešće u vlasništvu evropskih ili svetskih giganata, pre ili kasnije ovakvu praksu treba očekivati i u našoj zemlji. Kada plaćate u radnji, potrebno je da stavite kažiprst na karticu u automatu kako bi odobrili isplatu. 

Možda će vas zanimati

Prodavnice neće morati da menjaju aparate za plaćanje, jer će nove biometrijske platne kartice moći da se koriste i na sadašnjim platnim terminalima.

Da li biometrijske platne kartice mogu da se očekuju u Srbiji?

Dušan Uzelac sa portala Kamatica kaže da u Evropi još ima standarda u bankarstvu koji ne postoje u Srbiji, ali da u našoj zemlji u ovoj oblasti postoji savremen pristup.

"Narodna banka Srbije je već prepoznala biometriju i koristi je u otvaranju računa. Nekoliko banaka ima ovakvu praksu i omogućile su građanima da otvaraju račun sa video pozivom, a iza svega upravo stoji biometrija", kaže Uzelac za Blic.

Uzelac dodaje i da Srbija nije regulatorno daleko od prakse koja se najavljuje, ali da bi problem mogla da bude implementacija.

"Sve što dozvoli NBS ne mora da znači da će banke i prihvatiti", kaže Uzelac.

Singapurska banka OCBC uvela je u upotrebu biometrijsku tehnologiju prepoznavanja lica za usluge na bankomatima, bez potreba za nošenjem platnih kartica još prošle godine. Banka tvrdi da je prva u jugoistočnoj Aziji primenila facijalnu biometriju za uslugu upita stanja na računu na osam bankomata na području Singapura.

Ovaj potez banke je usledio nakon što je u julu 2019. uvela tehnologiju QR koda za podizanje gotovine na bankomatima.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 45

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

da

antihrist sve smo blizi hoce potpuno da vas kontrolisu gde i kada kretanje sve..sve ce svesti na desnu ruku i celo

Pantagruel

Глупост. Одавно постоји опција откључавање мобилног телефона отиском прста, али сам произвођач вас у апликацији упозори да закључавање ПИН-ом представља виши ниво заштите. Теоретски неко може да вас нападне, киднапује, веже, онесвести, дрогира или чак убије, па да против ваше воље употреби ваш прст, откључа телефон, скине новац или плати нешто што нисте хтели и опљачка вас.

Ljubisa

Polako ali sigurno idu ka zigu zveri, na kraju ce biti da primis zig i mozes sve ali se odrices samog sebe ili da odbijes sve i odes na selo zivis od svog rada, odreknes se svega sto nosi grad ali zato ces imati dusu i neces se odreci samog sebe

special image