Sberbank Evropa, ćerka banka ruske Sberbank, neće proglasiti nesolventnost, već će sprovesti gašenje.

Prodajom kredita drugim bankama Sberbank Evropa, koja je poslovala sa austrijskom licencom iz Beča, isplatila je trocifreni milionski iznos Osiguranju depozita Austrija (ESA), kojim su obeštećeni klijenti. Inače ESA je do sada isplatila više od 900 miliona evra klijentima Sberbanke.

U martu je ESA računala da će morati da pokrije depozite u Sberbank Evropa u ukupnoj vrednosti od oko 947 miliona evra.

ESA je morala da pokrije pre svega depozite oko 34.800 klijenata iz Nemačke, koji su uplatili novac u onlajn banci Sberbank Direkt. U Austriji ESA je morala pokriti depozite oko 120 klijenata.

Sberbanka je, kako saznaje APA, uspela da proda značajne pakete potraživanja i izvrši isplatu ESA.

Kredite Sberbank Evropa su otkupili pre svega austrijska Bawag banka, Anadi bank, te i Komunalkredit, ali i turska Deniz bank. Time će do kraja godine biće sprovedeno redovno gašenje Sberbank Evrope, prenosi portal Kamatica.

Sberbank Evropa je upala u probleme usled sankcija protiv Rusije, pošto su 1. marta nadležne austrijske vlasti banci zabranile rad.

Sberbanka Srbija je, nakon preuzimanja od strane AIK banke, promenila ime u Naša AIK banka. Prodate su i Sberbanke u regionu - u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, a kupci su Nova ljubljanska banka, Hrvatska poštanska banka i društvo ASA Finance.

(MONDO)