• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MARINA ČEKALA NA NOV AUTO 9 MESECI I JOŠ MORALA DA GA DOPLATI! Prodavac šokirao: "Pa sve je od tada poskupelo"

Autor Sara Gajić

Marina N. je kupila novi auto na akcijskoj ceni, i iako ja trebao da stigne za 4 meseca došao je za 9 i morala je i još da ga doplati.

 Tesla automobili na kamionu Izvor: Shutterstock/Sundry Photography

Građani koji su novi auto poručili pre nekoliko meseci, kad ga konačno dočekaju, moraju još i da ga doplate. Nova vozila su od početka rata u Ukrajini skuplja za oko 30 odsto, ali proizvođači sada kupcima povećavaju cenu naručenih vozila pravdajući se da je "sve poskupelo".

Auto nikako da stigne

Jedna od građana koja se požalila na probeleme sa cenom je Marina N. iz Beograda, koja kaže da se šokirala kada su joj posle višemesečnog čekanja iz auto-salona javili da će morati da doplati auto.

"U februaru ove godine poručili smo novi auto po tada akcijskoj ceni od 20.000 evra. Tada su nam rekli da kola možemo da očekujemo za oko četiri meseca, a ona do sada nisu stigla u Srbiju! Prilikom kupovine prodavac mi je rekao da se cena vozila neće menjati, jer je u pitanju posebna akcijska ponuda", kaže Marina.

Marina N., je posle osam meseci shvatila nema ni traga ni glasa od naručenog auta sagovornica je otišla u salon automobila da se raspita šta se dešava.

"Rekli su da ću za mesec dana moći da preuzmem auto, ali da će cena biti veća od ugovorene. Nisam mogla da verujem šta pričaju... Na moje pitanje zašto je auto sada skuplji, prodavac je samo slegao ramenima i rekao: 'Pa sve je od tada poskupelo"', kaže Marina. Ona dodaje da je nakon toga pitala koliko će auto biti skuplji, na šta su joj odgovorili da još ne znaju.

"Rekli su da ću punu cenu znati kada auto stigne u Srbiju. Mislim da je to potpuno nekorektno, jer sam prvo čekala mesecima, a sada mi kažu da kada dođem da ga preuzmem, moram i da ga doplatim. Da li ću uopšte imati pare za novu cenu koja bi mogla da bude i nekoliko hiljada evra?! Da ne pominjem što nam ništa nisu javili niti nas obavestili o promeni cene, nego tek kada sam pitala", kaže Marina.

Čitajte ugovor

Ako smo ugovorom definisali cenu i rok, tu ne bi trebalo da bude nikakvih promena, međutim Dejan Gavrilović, "Efektiva"Iz udruženja za zaštitu potrošača upozorava da ono što je utvrđeno ugovorom mora da se poštuje, kao i da nema svrhe praviti ugovor u kome stoji da se cena gotovo i ne zna.

Raskinite ugovor

Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" kaže da proizvođači nemaju pravo da tek tako menjaju cenu vozila.

"Osnov potpisivanja ugovora jeste da se dve strane strane obavežu da urade svoj deo posla, kupac daje kaparu, a prodavac isporučuje robu po određenoj ceni. Ako smo ugovorom definisali cenu i rok, tu ne bi trebalo da bude nikakvih promena. Ako vama u ugovoru stoji da je cena podložna promeni, što se onda uopšte potpisuje ugovor i zašto se daje kapara? Koja je poenta uopšte toga što neki auto kod potpisivanja ugovora košta 10.000 evra, ali kupac zapravo i ne zna koliko će ga platiti kada bude isporučen. Na kupcima je onda da tuže salon sudu i da traže da sud poništi odredbu ugovora po kojoj je cena promenljiva. Druga opcija je raskid ugovora i povraćaj kapare, pa čak i nadoknada štete", objašnjava Gavrilović.

(MONDO/Informer)

Pročitajte i ovo

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prodavac vozila

Gospodin pod imenom AJDE kaze on bi fakturisao taxi. Po kom osnovu kada u svim ugovorima lepo pise da se isporuka moze pomeriti u slucaju ratova i vremenskih ne pogoda i visih sila. Tako da nemojte paliti narod bez veze. Niste u pravu. Samo su prodavci krivi sto stranku ne obaveste na vreme da moze doci do kasnjenja. Lepo zeni mogu da vrate pare i taj auto ce biti prodat vrlo brzo, jel vozila NEMA. Ima Opela mozda koji je realno sm..e od auta. Na zalost tako je.

Hari Poter

@Prodavac vozila Drugar je za Hjundaia prešao na Opel. I daleko je kvalitetniji auto od korejca.

Žarko

Vozilo koje se kupi i ogovorena cena auta tada koja je dogovorena cena, i svi papiri potpisani nema više žalbe ni za jednu stranu doplatu kupac ne snosi.

special image